dinsdag 16 maart 2010

Echt Nederlands

Imagine IC in de Amsterdamse Poort zat afgelopen donderdagavond 11 maart vol met bezoekers voor een debat avond over, kort gezegd, wat nou de Nederlandse identiteit dan wel of niet is.

“Woon je ook in de Bijlmer?”
“Nee, ik woon in Amsterdam.”

“Dat bedoel ik nou. Bijlmer is dus geen Amsterdam.”

“Euh, ik bedoel in het Centrum. Binnen de Ring.”

Bijlmerbewoner in gesprek met de nieuwe pr-medewerker
van Imagine IC.

Languit gezegd was het onderwerp: ‘Nederlanders willen wereldburgers zijn maar tegelijkertijd hun nationale identiteit versterken. Zijn we op weg naar een kosmopolitisch nationalisme?’ De avond was de eerste in een reeks van bijeenkomsten die de multiculturele trends verkennen.

De gastvrouw bedankte het publiek voor de moeite die ze hadden genomen om ‘helemaal’ naar Zuidoost te komen. “Deze plek is ideaal voor het debat. Zuidoost is de kraamkamer van de multi-culturele maatschappij”.

Aan tafel, achter gele krokussen, zaten vier Nederlandse cultuur en opiniemakers. Ergün Erkoçu (architect Concept 0031), Willemijn Maas (algemeen directeur van de AVRO) en Pieter-Mathijs Gijsbers (directeur Openluchtmuseum Arnhem).

Franck Lechner (schrijver van het boek The Nerherlands. Globilazation and National Identity) besprak met de panelleden aan tafel: “Hoe veranderen ideeën over Nederlanderschap en wat is hierin de rol van maatschappelijk beleid en cultuurpraktijk?”

Terwijl de hele avond in Imagine IC met veel woorden totale nietzeggendheid werd verteld. Kon iets verderop de nieuwe Nederlandse identiteit in het echt gezien en aangeraakt worden:
de installatie van de nieuwe stadsdeelraad.

Auke VanderHoek

Geen opmerkingen: