zaterdag 5 december 2009

Loting WK 2010 in Zuid-Afrika

Miljoenen kijken naar de loting van het Wereldkampioenschap Voetbal 2010 in Zuid-Africa op TV. Kinderen worden opzij geduwd: “Niet voor het beeld staan! Ik kan niet door je heen kijken!” De jonkies beseffen dat er iets belangrijks op TV gebeurt. Beginnen het ook te volgen en proberen de reden van alle ophef te begrijpen.

Over de hele wereld kunnen de voetbalfans op het moment van de loting niet gestoord worden met iets anders. Zo lijkt het. Zo ook in een Kameroens-Nederlands gezin in Amsterdam Zuidoost. Mama Quinta rent de keuken in en uit. Eén oog op het fornuis en het andere gefocust op de TV -ze doet het succesvol- een tafereel als in vele andere huishoudens.

Wat is er te zien op het lichtgevende voorwerp in de woonkamer? Een aangename onderbreking van zorgen om de economische crisis die hard toeslaat. Handen die in glazen kommen roeren. En de namen van de deelnemende landen eruit plukken. Wie gaat er tegen wie spelen? In dit huis begint er een vooruitzicht op een extra gespannen zomer zich te vormen. De loting: de leeuwen van Kameroen tegen de Nederlandse.

Group E
Netherlands
Denmark
Japan
Cameroon

Als beide teams door de play-off en de semi-finales komen dan is het één groot feest! Als beide er al vroeg uitgaan dan wordt de zomer een stuk minder leuk. En gaat de aandacht weer terug naar de normale dagelijkse zorgen. Zo goed en kwaad er spraken is van normale zorgen in tijden van crisis. Als één van de twee teams eruit ligt door een directe overwinning van de andere, nou… dan wordt de zomer nog een stuk moeilijker.

De show van de loting gaat zonder een noemenswaardig incident. De show is even mooi als spannend. De promotie campagne voor het WK in Zuid-Africa is de mooiste ooit voor een voetbal competitie. Volgend jaar komt het Wereldkampioenschap Voetbal -het spel van het volk- naar het moederland: Afrika.

Auke

Geen opmerkingen: