dinsdag 20 oktober 2009

Waar de woede en liefde te voelen was

Naar aanleiding van de moord van Ishmael ‘Weezy’ Gumbs, 21 september j.l., organiseerde Samen Sterk Records en Stichting Bijlmer Style het benefiet concert So So Lobi. In het Jongerencentrum No Limit gaven - afgelopen zondag - Gikkels, Rex & Undercover, M.O. & Brakko, Dret & Krulle, Kiddo Cee en de Green Gang een gratis optreden. Met de entree van 5,- werd € 1.000,- opgehaald. De Green Gang deed hier uit eigen zak 2.000,- bij. De gehele opbrengst van de avond gaat naar de nabestaande van de vermoorde Gumbs.

Heeft een benefiet concert een gastenlijst om gratis binnen te komen? Mede organisator Robert Coblijn van Bijlmer Style: “Er zijn een paar geweest die ernaar vroegen. Die heb ik, ja, wat uitgelegd.”

Het concert So So Lobi (Alleen Maar Liefde, in Sranantongo) is de aftrap van de Stop The Violence campagne van Bijlmer Style en Samen Sterk Records. De campagne zal o.a. bestaan uit workshops op scholen, posters en video-clips. Is het nu de bedoeling dat we allemaal zeer vredelievend zijn en dat geweld de wereld uit wordt geknuffeld? Robert Coblijn: “We gaan om met de realiteit. Violence, geweld, is een uiterste middel om jezelf te verdedigen. Maar iedereen moet wel vredelievend zijn.”

Het was een geslaagde avond - een mooie avond - met een emotionele toespraak van 101 Barz’s Rotjoch en voordrachten van Apocalypse en Green Gang’s Jay. Waarin frustratie en verdriet vochten om aandacht. Kno'Ledge Cesare (van Apo-clipZ) moest zijn opgeschreven tekst neerleggen op de draaitafel van DJ Jane Doe. Zijn handen trilde te veel. Jay moest zijn voordracht onderbreken en even diep ademhalen voordat hij verder kon. Door de context van de avond kwamen de betekenissen van de teksten van de rappers harder over dan gewoonlijk.

Er zouden meer van dit soort avonden moeten zijn, maar dan met een andere aanleiding. Wegens een trouwerij, geboorte, diploma uitreiking of gewoon omdat het leuk is. “Omdat er ook zoveel liefde is in de buurt. Zoveel slechte dingen krijg je te horen over deze buurt. En nog steeds houden we van deze buurt en zijn er trots op”, aldus Mc Fit: “Het gaat om de liefde! Dat we ook genieten. Van: hé we leven!”


De Bijlmer staat dit jaar vaker dan normaal in de belangstelling van de massa media. Mede veroorzaakt door uitspraken van stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en de Amsterdamse politie korpschef Bernard Welten. Zij wezen naar de link tussen jongeren cultuur en het aantal schietincidenten (Een aantal dat niet eens meer dan het gemiddelde is). Wat weer reacties uitlokte vanuit de wijk: Rapper Gikkels kwam met zijn lied Doofpot. Na de moord op Ishmael ‘Weezy’ Gumbs, maakte de Green Gang van het nummer een remix. Beide nummers zijn met een video clip te zien op You Tube en andere sites.

Muziek kreeg door de jaren heen als eerste de schuld van alles wat niet goed is aan onze samenleving. Dat was met Jazz, Blues, Rock & Roll ook al het geval. “Hip Hop is een spiegel. Je gaat toch ook niet boos worden op de spiegel als je haar niet goed zit?”, met een komische noot zet Kiddo Cee de redenering dat Hip Hop clips op You Tube aanzetten tot geweld in perspectief: een oeverloze discussie.

Een terugkerend onderwerp op de avond is de de frustratie over hoe de meeste media verslag doen over de Bijlmer. Kiddo Cee heeft een kritische houding tegen over wat hij ziet als makkelijke verslaglegging wat snel verkoopt. “Er is hier veel media aanwezig. For those: fuck them. Don’t believe the hype!” En roept op om niet alles zomaar te geloven wat de pers schrijft.


Auke VanderHoek

Rectificatie:
27-10-2009: Apocalypse stond er, moest Kno'Ledge Cesare zijn.

Geen opmerkingen: