zondag 4 oktober 2009

Stop The Violence - STOP! That means you

22 schietpartijen waarvan 3 moorden in Amsterdam Zuidoost. 1 rapper Lexxxus die op You Tube vanuit het ziekenhuisbed zegt: “Ik ben een gangster G, I don’t give a fuck”. En een muur met 1 kleurrijke graffiti: “Stop the violence. STOP! That means you!” van de wereldberoemde Amsterdamse Hip Hopper en graffiti artieste Aileen ‘Mickey’ Middel. Die wel een fuck geeft.

Of de graffiti wat zal uitmaken in het gevecht tegen het vuurwapen geweld? “Nee”, antwoordt Aileen, “Ik denk het niet”. Zij maakte samen met Rogier ‘Azhq’ Wagenvoort de graffiti op de tennismuur in de speeltuin tussen Kleiburg en Kruitberg. De speeltuin met openlucht sportvelden, atletiekbaan en fitness apparatuur is de plek waar de 19 jarige Ishmael ‘Weezy’ Gumbs op 21 september werd vermoord door pistoolschoten. Terwijl spelende kinderen toekeken.


“Ik denk niet dat iemand die met een wapen op straat loopt de graffiti ziet denkt ‘goh, laat ik mijn wapen eens inleveren bij de politie’. Die illusie heb ik niet”, vertelt ze in haar atelier in Kruitberg. Haar drie jarig zoontje klimt op een stoel en springt op mama. Bij de derde ‘mama dive’ moet hij toch maar wat anders gaan doen. Het gespring is Aileen toch wat te veel.

Wordt het vuurwapengeweld haar ook teveel en maakt ze zich zorgen om de veiligheid van haarzelf en haar zoontje? “Ik ben niet banger geworden; voel me nog steeds veilig.” Ze woonde vijftien jaar in de Bijlmer en werkt er nog steeds. Ze heeft de tijden meegemaakt dat de Bijlmer een echte ghetto was. Maar over nu: “Ik weet ook niet wat er leeft op straat. Waar ik me wel zorgen over maak is dat er zo makkelijk naar wapens wordt gegrepen.”

De muur is geen onderdeel van een groots strijdplan tegen het geweld. Rogier Wagenvoort is haar buurman in de Kruitberg ateliers. “Rogier en ik wilde al heel lang weer iets moois maken op de tennismuur.” En naar aanleiding van al het geweld: “Laten we iets doen voor de gemeenschap. Eens niet ten glorie van ons zelf. Niet heel groot onze eigen namen met een klein tekst ‘Stop…’. Maar gewoon heel groot ‘Stop…’. Boem! Buurt awareness. Voor de bewoners die wel normale normen en waarden hebben. Even tegengas geven.”

Het zijn de wat oudere volwassenen die hun waardering uitspreken: “Ze steken hun duim omhoog. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die denken wat wij zeggen: ‘Wat is er aan de hand? Laat het stoppen!’ Voor die mensen is het tof. Een sociale boodschap geven met iets wat mooi is.”

De tekst ‘Stop The Violence - STOP! That means you’ is duidelijker dan de ‘War is Over - if you want it’ van John Lennon en Yoko Onno uit 1969. Maar hebben dezelfde boodschap: ‘Het is jij die wat kan doen.’ Die van John Lennon was een protest tegen de Vietnam Oorlog. De zinsnede die Rogier en Aileen gebruikte komt van de Stop The Violence Movement uit New York. Onderleiding van KRS-One werkte New Yorkse rappers samen aan het lied ‘Self Destruction’. Dat toevallig twintig jaar na ‘War Is Over’ uitkwam. De Hip Hoppers in New York riepen op om het geweld in de Hip Hop cultuur en de zwarte gemeenschap te stoppen. In 1990 volgde een zelfde initiatief aan de Westkust van de Verenigde Staten ‘We Are All In The Same Gang’. En nu, weer twintig jaar later, staat de boodschap groot in de Bijlmer.

De tekst ‘Real bad boys move in silence’, komt ook uit een rap tekst van KRS-One. “Dat is toch ook zo?!” Als je een echte baas bent met een echte handel, dan begrijpt de maatschappij dat er vuurwapens in het spel zijn. Maar echte bazen gebruiken die niet. Alleen als het echt nodig is in hun handel. Die gaan niet zomaar een 19 jarige jongen neerschieten.” En de smiley?: “Die heb ik even van het internet geplukt. Die komt uit een ‘Stop The Violence’ campagne op Jamaica.”

Wat de aanleiding is geweest van de moord op Ismael ‘Weezy’ Gumbs is nog niet duidelijk. Het schijnt dat het om een ruzie ging die was ontstaan met een medewerkster van de Albert Heijn in Winkelcentrum Kraaiennest. Zij zou haar vriend hebben gebeld na een woordenwisseling met Ismael, vervolgens wordt Ismael vermoord. Aileen: “Een ruzie, over je vriendinnetje, los je op met je vuisten. Daar heb je geen vuurwapens voor nodig.” Is het doodslag of moord? Doodslag is uit een opwelling iemand van het leven beroven. Moord is met voorbedachte rade. Wie een vuurwapen heeft weet dat het niet is om iemand buiten de deur te houden. Na een moment van stilte, ze denkt na, besluit ze: “Dat is dus ook mijn zorg. Er wordt te gemakkelijk naar wapens gegrepen. Het is geen speelgoed.”

Auke VanderHoek

Link You Tube - Stop The Violence - Self Destruction:
Link You Tube - West Coast All Stars - We Are All In The Same Gang
Link You Tube - John Lennon - War Is Over

Meer info over Aileen ‘Mickey’ Middel:

Geen opmerkingen: