donderdag 8 oktober 2009

Smoelwerk

‘Smoelwerk- De Ontwikkeling Van Hiphop In Nederland 1999-2009’ - Met een site is het nog nooit gelukt om iemand dood te slaan. Met dit boek van 400 pagina’s moet het kunnen. Het was de running gag op de presentatie. Een gewichtig boek in letterlijke en figuurlijke zin. Het cadeau van het tienjarige Hip Hop In Je Smoel (HIJS) tijdschrift aan de Nederlandse Hip Hop scene.

Het is moeilijk om een goed beeld te krijgen van een tijdschrift op internet. Ongeacht de hoeveelheid pagina’s, het blijft even plat als het scherm. Smoelwerk is een tastbaar bewijs. In 2007 kwam er de vraag wat te doen om het tienjarig bestaan van HIJS te vieren in 2009. Het idee kwam om een boek te maken over de ontwikkeling van de Hip Hop muziek in Nederland gedurende de afgelopen tien jaar. Rense ‘Sores’ VanderHoek bedacht de werktitel voor het boek van Hip Hop In Je Smoel: Smoelwerk. Gedurende drie jaar kwam er geen naam die alles beter wist te omschrijven.

“In den begin was het woord…”, aldus het evangelie van Johannes. Bij het werk aan het boek werd er al opgemerkt dat dit het Nieuwe Testament van de Nederlandse Hip Hop is. Met het boek Van Brooklyn Naar Breukelen, van Saul van Stapele (192 pagina’s), als het Oude Testament.

Er was een discussie of de inhoud duidelijk de smaak van de redactie moest krijgen. Of dat de redactie zich geheel moest onthouden van een eigen mening. De uitdaging ligt bij de andere tijdschriften en hun recensenten om een Salomo’s oordeel over het boek te vellen. Wie heeft als eerste alle 400 pagina’s goed gelezen? Met daarbij ook de uitdaging om Smoelwerk te overtreffen als het hun beurt is. Wie neemt het op zich om met de spreekwoordelijke Koran te komen?

De dag voor de officiële presentatie werd de oplage afgeleverd bij Watt in Rotterdam. In de week dat de digitale versie van het boek uiterlijk bij de drukker in Estland moest zijn, hebben diverse medewerkers letterlijk dag en nacht achter elkaar door gewerkt. Waaronder Jean ‘JPK’ Pierre Kin; hij werkte drie dagen en nachten door. Met zijn bureau, Breed Creative Communications, nam hij de vormgeving van het boek, CD, DVD, posters en flyers voor zijn rekening. Eerder dit jaar deed hij ook de vormgeving van de verzamelaar ‘Hiphop In Je Smoel Vol.1!’ Als extra beloning kregen alle medewerkers een speciaal t-shirt met de tekst: ‘No! Sleep! Till! Smoelwerk! 19 september 2009’.

De smoel achter het werk

De makers van HIJS staan niet in de schijnwerpers. Wie gaan er achter schuil en wat doen ze? Vijf zelfde vragen met ieders eigen antwoorden en met de smoel op de foto. De volgende reportage haalde het boek niet wegens ruimtegebrek. Er zijn meer mensen die hebben meegewerkt aan het boek en aan de site die op de dag van het maken van de foto’s er niet bij konden zijn.

Het boek is te bestellen voor € 30,- bij HIJS. En in de winkel, ISBN 978-94-90177-03-4. Als extra een promotie verzamel CD met grote namen uit de scene. Inclusief Baas Boven Baas, het laatste nummer van Uniq die het op muzikaal vlak voor gezien houdt. En een documentaire gemaakt door Kas, ook als een extra promo DVD.

Auke VanderHoek

Meer info:

1 opmerking:

Martijn zei

En met erg mooie foto's van dhr. Auke 'AQ' VanderHoek!!!