vrijdag 23 oktober 2009

“Ook genoeg van graffiti?”

“Wij vinden dat de gemeente veel meer moet doen tegen graffiti. De gemeente vindt dit niet. Daarom stelt het CDA Amsterdam een Zwartboek Graffiti op.”

Over normen en waarden gesproken: Haal al die lelijke reclame borden eens uit mijn straatbeeld! En haal ons geld eens terug bij de grootste boeven: de bankiers; als we het toch over zinnige dingen moeten hebben.

Op de vriendelijke tip: CDA kan kennelijk net zo goed tekenen als dat Harry Potter in vorm is. Dus maken ze op deze manier maar hun Black Book? En juist omdat CDA dit vindt zou ik bijna openlijk zeggen: Yo, ga naar Henx, kies je kleuren en show them your colors: Bumrush!

“Cohen verkoopt loten voor Sinterklaasintocht.”

Op de minder vriendelijke tip. De advertentie van de CDA (Christelijk Democratisch Appel) staat onderaan op de voorpagina van het Amsterdams Stadsblad (woensdag 21 oktober). Bovenaan staat een foto met burgermeester Cohen (PvdA: Partij van de Arbeid).

Hij zit achter een bureau, aan de telefoon met vijf zwart geverfde blanke: Zwarte Pieten. Deze zijn aangekleed in iets wat op Moorse kleding moet lijken. Spanje was vroeger een onderdeel van het Islamitische Moorse rijk en in Spanje woont vandaag de dag Sinterklaas. Dat is dus de link. Moslims als knechten van een Katholiek sint. Een positie die Wilders (Partij Van de Vrijheid) wel ziet zitten, lijkt me. Afijn, Sinterklaas en Zwarte Pieten. M.a.w.: Het is weer december. Wat een feest.

Elk jaar is er gedonder om of het Sinterklaas Feest wel of niet een racistisch kleurtje heeft. Elk jaar weer wordt er op meer en minder ludieke geslaagde wijze geprobeerd om duidelijk te maken dat er mensen zijn die zich storen aan de visuele aankleding van een goed bedoeld feestje.

Ieder zijn ding en ieder zijn feestje. Als iemand het eeuwen oude natuurfeest wilt vieren op 5 december ben je bij mij hartstikke welkom. Maar, vriendelijk doch dringend verzoek, kom niet bij me aan met de huidige ver-Christelijke versie die ±150 jaar geleden is bedacht met Spanje en zwarte slaven. "Gij zult niet stelen", was het toch? Geef het feest dan ook de oorspronkelijke betekenis weer terug.

Op de minder vriendelijke manier: Aan diegene die het dit jaar weer flikt op mijn zoontje zwart te schminken en hem knechtje laat spelen: ik heb daar echt een pest hekel aan. Ik zeg het nog een keer: Stop alstublieft met iets door mijn strot te douwen wat ik niet blief. Ik laat u toch ook in uw waarde?

Hoe vriendelijk ik het ook probeer uit te leggen… toch wordt er doorgedrukt. ‘Maar het is toch zo’n leuk kinderfeestje?’ Nee, dat is het dus niet voor mij.

Wie niet horen wilt moet maar voelen. Dan wordt het dus nummers 23 en 4 om het af te leren en er toch maar iets zinnigs aan de reeks toe te voegen.

Auke VanderHoek

Geen opmerkingen: