woensdag 28 oktober 2009

Met Mannen aan tafel: Lions Den

Ergens in het voorjaar van 2009 ging de telefoon op Edumbe 9. Gebeurt wel vaker. Aan de lijn Dennis T. Hij was met zijn mannen bezig een nieuw project: Lions Den. Dat had ik ook al gezien bij de Wereld Draait Door op TV. “Of ik het leuk vind om hen te interviewen?”, vroeg Dennis.

Dat vind ik inderdaad leuk. En ik nodigden hen uit om langs te komen. Doe ik ook wel eens vaker. Aan tafel met de mannen van Lions Den. Het gesprek ging van links naar rechts. Van onder naar boven en weer terug. Dat gebeurt me iets te vaak. Maar het was een aangenaam gesprek. Wat weer niet vaak genoeg kan gebeuren. Nu deel één van hopelijk een lange serie over de dingen die gebeuren.


Dennis T, Blok en DJ Daan vormden de Hip Hop band Vaardigheid. En waren de grondleggers van de Hip Hop scene in Amersfoort. Ze debuteerden op De Posse deel 3 van DJAX Records in 1997. Op hetzelfde label kwam het debuut album Vers Van De Pers in 1998 uit. Samenwerking met De Gekste NUA en Sores volgden. Maar wat ook volgde hadden ze niet voorzien. Dennis eigen schoonmaakbedrijf ging failliet en hij verloor zijn vader. Blok ging de gevangenis in. En nog het ergste van alles: DJ Daan overleed aan kanker.

De stem van Miker G kent iedereen van de Holiday Rap uit 1986. Het werd een nummer één hit in meer dan 34 landen. Na wereldberoemdheid en sterallures kwam de jarenlange drugsverslaving. De mannen Dennis T en Lucien ‘Miker G’ Witteveen kennen elkaar al van voor alle ellende. In 2009 staan ze samen met Klion, DJ C4 als Lion Den weer klaar met nieuw werk, samen met Tjerk, hun single ‘Gezien’.

Dennis T

Auke: Lions Den, wat willen ze en wat moeten ze?
Klion: We moeten helemaal niks! Lions Den is niet ontstaan uit het idee dat we nu heel erg moeten of moeten scoren. Alles is heel organisch ontstaan. Maar inderdaad nu geen flauwekul meer. Ik hoef me niet meer te bewijzen. Dat hebben we al gedaan.
Miker G: Dit is voor mij ook een heel ander soort tijd. Ik ga nu met jongens om die echt hart voor de zaak hebben. Die goed zijn en die mij ook een kans bieden om waar te maken waar ik voor sta. Waar ik altijd van gezegd heb voor te staan.

Aan tafel komen de mannen rustig over. Best wel gezellig. Geen drang meer om te bewijzen wie ze zijn. Geen valse dromen meer van wat er nog allemaal komen gaat. Niet voorzichtig met wat ze zeggen. Geen rekening houdend met het marketing plaatje. Nee. Ze zitten rustig aan tafel. En als mannen zitten komen de verhalen boven tafel.

Auke: Hoe is het met Vaardigheid verder gegaan?
Dennis: Na het overlijden van Daan… Het was toch een driemansgroep. Ja, en Vaardigheid zonder Daan is geen Vaardigheid meer. We hebben het wel met die gekke Steen geprobeerd. Blok en Steen op de mic en Richy de scratch. Maar de combinatie Steen en Blok is als olie en vuur in een tent.
Klion: Steen en een Blok?
Dennis: Dan krijg je dus… Je weet wat voor persoon Steen is. En Blok ook. Na twee optredens hadden we zoiets ‘we stoppen ermee!’ Daan ligt net ijskoud een paar weken onder de grond.”

Zoals Steen over zich zelf zegt in de documentaire Smoelwerk: “Ik schrijf het gewoon op in een rijmschema. Zeg er paar keer kanker bij. En neem het op. Op een kanker vette beat. Zet het op een cdtje. Klaar.” Op DVD 16 van 25 oktober van dit jaar, maanden na het interview, laat Steen van zich spreken als hij de grote zaal, in 013, vraagt wie er nog liefde heeft voor kanker. Provoceren is het handelsmerk van Steen. 'Kanker' zijn stopwoordje. Voor nabestaanden van geliefden die aan kanker zijn overleden is het pijnlijk.

Dennis: Daan was dus aan kanker overleden, zijn broertje kwam ook kijken. …Nee. Er vielen flessen op de monitors kapot. Mensen in de front-row gingen naar huis. Die kregen allemaal glassplinters om hun oren heen. Nee, dat was geen succes. Iets te hard voor …euhm TV en live ook.

We laten de ziekte rusten. Velen die we kennen vochten de pijnlijke strijd. Velen die we kennen, maar waarvan we het nog niet weten, zullen nog gaan.

DJ C4

En Tjerk zingt in het refrein, Gezien, 2009:
Gezien door de ogen van een jongen zoals jij en ik
op deze weg heb ik gelopen op deze plek heb ik een hele hoop geflikt
mijn hele leven lang heb ik genoten van het ogenblik
gezien door de ogen van een jongen zoals jij en ik

Dennis had een eigen schoonmaakbedrijf met dertig man personeel. Het project Clean Force helpt mensen, die niet zelfstandig aan werk kunnen komen, aan werk. En wordt gesubsidieerd per werknemer die ze aan het werk krijgen. Clean Force opereerde in dezelfde markt als Dennis. Die zonder subsidie het zelfde product aanbood. Hij werd uit de markt gedrukt en ging failliet.

Dennis: De klanten hadden de contracten opgezegd in de zomervakantie, al het personeel zat in het buitenland op vakantie. Dus moest ik wel iedereen zes weken lang door betalen zonder dat er inkomsten waren. Mijn bedrijf zakte als een vuile onderbroek.
Miker G: Shiiiit.

Auke: Hoe heb je dat overleefd?
Dennis: Ik ben voor een baas gaan werken. Er is nog steeds beslag gelegd door de Belasting. En de rekening courant bij de ABN-Amro moet ook nog steeds afbetaald worden. Dat is dus nog wel een jaartje of twee doorwerken voordat ik daar uit ben, ja.
Miker G: We hebben allebei dat we nog heel voorzichtig moeten zijn, niet alleen met geld verdienen, maar allerlei zaken. Weet je wel. Tenminste, ik weet van mij dat ik nog boetes heb uitstaan. Ik heb gelukkig nog steeds inkomsten uit Bumra Stemra. Via de platenmaatschappij, nog steeds van Holiday Rap en andere producten die ik heb gedaan. Royalties. Maar ik ben voorheen zo onstuimig met mijn geld omgegaan. Het was eigenlijk al uitgegeven voordat ik het binnen had. Nu is het zo dat ik aan het sparen ben. Oppotten. En ter zijne tijd ook gewoon al die boetes wil betalen.
Dennis: Dat zijn dingen die je niet verwacht. Dat je opeens een ton schuld boven je hoofd hebt hangen, door hard werk!
Klion: Als je niet leert van een fout dan blijft het een fout. Als je ervan leert dan heb je een obstakel overwonnen.

Miker G: En toch heb ik geen spijt van de fouten die ik heb gemaakt.
Klion: Het maakt tot wie je bent. Je moet geen spijt hebben voor jezelf. Je moet jezelf niet gaan excuseren. Begrijp je?
Miker G: Het is gewoon zo. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik fouten heb gemaakt. In tegendeel, net waar we het nu over hebben. Ik leer er heel veel van. En die fout nog een keer begaan zou ik ook niet erg vinden. Ik bedoel, in de toekomst, de toekomst wijst wel uit hoe wijs je bent. Eén ding: ik ben niet bang voor de dood. Maar de manier waarop. Dat baart me wel zorgen, weet je.
Auke: Hoe vind jij het dan hoe deze vrienden zich om je bekommeren?
Miker G: Ja, goed. Wennen. Wel o.k. Ik ken alleen maar achterdocht. Dat is ook de reden waarom ik soms raar geprikkeld uit de hoek kom of met vragen zit. Maar ik moet gewoon leren dat er ook mensen zijn die integer zijn. En het wel goed met je menen. En ik moet ook wel iets van mezelf laten zien. Het is een wisselwerking.

Miker G

Miker G rapt op Gezien:
ik ging van grote hoogte plat op mijn bek
ik zat voor overgebogen met een strop om mijn nek
die ene legende die van de top in de goot zat
en plots klap een leven als van Herman Brood had
Voor in de optocht, van God los als rotjoch
als was ik geen 18, ik deed alles wat niet mocht

Op het Double Talk festival -B-Boy Chronicle- van 2008 trad Extince op. Als gastrapper deed Miker G mee met het lied 5%. Door oudgedienden wordt erkend dat Miker G destijds een goede MC was, met wie in een directe battle rekening mee gehouden diende te worden. Dat was het idee waarom Extince hem voor een gastrol had uitgenodigd. Neemt niet weg dat Holliday Rap ook een erg fout nummer was.

In de kelder van Paradiso, back-stage, stond ik opeens oog in oog met de beroemdste rapper van ons land ooit. Jarenlang heb ik hem bestempeld als sell-out. Hoe wereldberoemd was hij? De verkoopcijfers en hit noteringen liegen er niet om. Zelfs mijn vrouw uit Kameroen danste op zijn muziek toen ze tiener was. Deep down in hartje Afrika… Dat ik me daarover verbaasde zegt overigens meer over mijn eigen wereldbeeld dan het nummer.

Ik vroeg of ik een foto mocht maken. Hij had het over zijn schele oog, hoe dat goed op de plaat moest komen. Ik grapte dat hij in ieder geval twee kanten van het verhaal heeft gezien. We lachten, gaven elkaar een hand en ik maakte een foto. Later had ik het er over met Mickey. "Nooit gedacht dat ik hem nog voor mijn camera zou krijgen", mompelde ik. Ter discussie stond of Miker G gerehabiliteerd moet worden, dat de sell-out helemaal niet fout was, of dat we het hem moeten vergeven? Waarop ik van mening was dat wat destijds fout was nog steeds fout is. Maar ook dat vergeving op zijn plek is. Hij is immers onderdeel van onze geschiedenis en onze gemeenschap. “Laat degene zonder zonde de eerste zijn die de steen gooit”, daar konden Mickey en ik wel mee leven. Hoe leefde hij er zelf mee?

Klion

Auke: Ben jij eigenlijk niet de grootste redding van de Nederlandse Hip Hop geweest?
Miker G: Dat weet ik niet?!?
Auke: Juist omdat we met zijn allen wakker schrokken ‘Woow, daar willen we niet heen!’ Waar willen we dan wel heen? Begrijp je wat ik bedoel?
Miker G: Ja.
Klion: Het goede foute voorbeeld.
Miker G: Voor die periode misschien wel maar tegenwoordig al lang niet meer. Omdat velen ook willen doen wat ik toen deed. Waar velen zich nu ook schuldig aan maken. Heel veel mensen hebben nu heel veel kritiek op een Yes-R en een Ali B. Jongens die erg integer worden gevonden omdat ze de troetel Marokkaan zijn, bij wijze van spreken, maar anderzijds zich schuldig maken aan sell-out. Weet je. Wat mij toen werd verweten. Ik betrap mezelf erop dat ik dat ook vind.
Dennis: Jijzelf zei dat je het een kut plaat vindt.
Miker G: Ik heb altijd gevonden dat Holiday Rap een kut plaat is.

Klion: Hoe veel is er eigenlijk verkocht van de single?
Miker G: Tussen de negen en tien miljoen. Wereldwijd inclusief compilaties.
Dennis: Doe daar eens per exemplaar een dubbeltje van!
Miker G: Nee, dus niet. o,3 % Ik weet nog dat ik DJ Sven vroeg hoe het met de b-kant zat. Moest daar nog wat aan gebeuren? Hij zei: ‘Dat heeft Ben Liebrand al gedaan. Dus dat hoeven we niet meer te doen! Yeaaah!’ Klats! Daar zat het grote geld namelijk. We hadden een hele avond in de studio gezeten voor de Holliday Rap zelf, dus we waren allang blij. Zonder te weten dat daar dus de 100% auteursrechten lagen. De rest werd allemaal afgedragen en verrekend. En we kregen alleen betaald voor de a capella van de 12”. Dus alle singles die verkocht zijn, daar vingen wij niks van. Alleen de 12” waar een stukje a capella opstond.
Dennis: En de auteursrechten dan?
Miker G: Een gedeelte dan. Want er zat ook een stukje Cliff Richard in. Ik had het eigenlijk van Yellow Man, niet van Cliff Richards. Maar van hem hadden we wel een gelukstelegram gehad. Het is gewoon heel zuur.
Dennis: Naar Yellow Man, daar luisterden wij naar. Niet naar Cliff Richard. “We are going on a summer holiday…”

Auke: Ben je blij dat je daar dan van af bent of?
Miker G: Ik heb Sven altijd kwalijk genomen dat hij niet aan mijn album heeft gewerkt. Hij ontbond de groep toen het de spuitgaten begon uit te lopen. Hij hield niet van vliegen. We vlogen gewoon twee tot drie keer per dag. Hij hield het niet vol. Hij is twee meter. Hij kon niet zijn benen strekken in het vliegtuig. Hij zat altijd te zeiken. Op een gegeven moment was hij het zat. Hij wilde trouwen, wilde een kind. Zei hij: ‘Ik stop ermee. Ik wil vastigheid. Ik ga voor de Top 40 werken.’ We hadden nog niet eens een album gemaakt, weet je. En ik had hem echt graag naast me willen hebben. Want daar zat het geld. Dat hadden we kunnen pakken. Dat neem ik hem nog steeds kwalijk. Ik had nog wel een solo album. Maar die lag alleen bij Vroom & Dreesmann. Daar heb je ook weinig aan. Het was Miker G en DJ Sven. Niet Miker G alleen.

Auke: Hoe oud ben je eigenlijk?
Miker G: Ik ben 42, …bijna, …nou 42? Weet ik niet eens. ’67 ben ik. ’67, 24 september! 41.
Auke: Dus net zo als Deams, ben je een oude zak?
Miker G: Ja…
Auke: Alhoewel, oud. Ice T is ook alweer 50.
Dennis: Zo met Darlene!
DJ C4: Met de voorkant van Power.
Lion: De achterkant.
Auke: De zijkant op I’m Your Pusher 12”
In koor: Jaaa!
Klion: Zo!

Lions Den

En zo kabbelden we verder. Het zou mooi zijn om eens in de contracten te duiken. Te kijken waar wat heen ging en nog steeds gaat. Eens met Ben Liebrand en DJ Sven te praten om ook eens hun verhaal te horen. Maar dat kost tijd en dus geld. En het geld is op. Dus laat ik het maar rusten tot de kans zich voordoet om het na te pluizen. De blik is gericht op morgen. We spreken af dat we zo nu en dan weer eens aan tafel gaan zitten om verder te praten over wat we hebben gezien en waar we naar uit kijken. En verder te praten over muziek.

Auke VanderHoek

Meer informatie:
http://www.lions-den.nl/
http://www.youtube.com/watch?v=dsR8yxhAKHU

1 opmerking:

rachidanline zei

Dope. Ik kijk er naar uit...

Extince is ook nog steeds de shit... goed artikel/interview. Leuk om tussendoor de texten te lezen.