dinsdag 27 oktober 2009

De smoel achter het werk

Het tijdschrift Hiphop In Je Smoel (HIJS) bestaat 10 jaar: Wie gaan er achter schuil en wat doen ze? Vijf vragen met ieders antwoorden en met de smoel op de foto. De volgende reportage haalde het boek ‘Smoelwerk’ niet wegens ruimtegebrek. En er waren een aantal medewerkers aan de site die op de dag van het maken van de foto’s er niet bij konden zijn.

Wat is mijn naam?
Auke VanderHoek, AQ is mijn straatnaam. Laquatal van Two Outta Millions stelde me voor aan een Engelse rapper die kreeg 'Auke' niet uitgesproken, kwam [eekjoe] uit, wat een makkelijkere klank in de Engelse voertaal is. Daarna bedacht ik Answers Questioned als betekenis. Ik stel mezelf gewoon voor als Auke, mijn naam is mooi genoeg.

Wat doe ik bij HIJS?
Een reporter zijn die de hele tijd botst met de redactie. Soms doe ik wat op verzoek of stuur ik vrijwillig wat in.

Wat betekent HIJS voor me?
Een hoop ergernis en lol, een soort haat liefde verhouding. Ik waardeer al het werk dat het HIJS team neerzet. Maar ik kan zelf niet mijn ei erin kwijt en kan me ook niet geheel vinden in HIJS’s manier van verslaglegging. Dat ervaar ik als frustrerend en aan de andere kant heb ik de grootste lol als ik samen met JPK op pad ben voor HIJS, enfin.

Wat betekent Hip Hop voor me?
Het is mijn reisgids en kompas in het leven geweest; dat is het nog steeds. Muzikaal, maatschappelijk, spiritueel… Hip Hop heeft me naar rijkdom geleid die niet uit te drukken is in geld. Getuigen te mogen zijn van zoveel energie…. Hoe de elementen zijn ontstaan en samen zijn geklonterd tot een cultuur die wereldwijd de 'kleine' man, de stemloze, de multiculturele generatie een stem geeft en waarmee ze zeggen: ik dans, ik rap, ik DJ, ik schilder en ik schrijf c.q. schrijf, dus ik besta! Ik ben het publiek en de publieke ruimte is ook van mij. Ik ben!

Wat is voor mij puur?
Zijn wat het is, zijn wie je bent en doen wat daaruit voortkomt. Vooral niet laten voorschrijven wat volgens een schriftgeleerde puur zou moeten zijn voor jou persoonlijk.

Auke VanderHoek

Geen opmerkingen: