vrijdag 9 oktober 2009

De smoel achter het werk

De makers van het tijdschrift Hiphop In Je Smoel staan niet in de schijnwerpers. Wie gaan er achter schuil en wat doen ze? Vijf zelfde vragen met ieders eigen antwoorden en met de smoel op de foto. De volgende reportage haalde het boek ‘Smoelwerk’ niet wegens ruimtegebrek. Er zijn meer mensen die hebben meegewerkt aan het boek en aan de site die op de dag van het maken van de foto’s er niet bij konden zijn.

Hoe heet je?
O-N-X of gewoon Onno (Hart). Toen ik begon met rappen, gespeeld met mijn naam. Wat ik er later bij bedacht was: Original New and the X marks the unknown: ONX.

Wat doe je bij HIJS?
Schrijf een jaar of zes voor HIJS. Nu bezig met de coördinatie, (eind)-redactie van het tien jaar HIJS boek: Smoelwerk. Dave en ik zijn HIJS aan het professionaliseren. Dat wilt zeggen, we hebben het bedrijfsplan geschreven en doen de meetings met de gemeente Rotterdam etc. Ja, dat is echt een joint effort van ons tweeën.

Wat betekent HIJS voor je?
HIJS is een mooi platform, een mooi initiatief van Dave ooit geweest. Ik zeg wel eens tegen hem dat hij de vader is en wij zijn allemaal de ooms. Het is wel echt zijn ding, zijn idee. Zijn kindje heeft heel veel ooms.

Wat betekent Hip Hop voor je?
Moeilijk zo te zeggen. Het is de kunstvorm die me het meest heeft aangesproken. Via Hip Hop ben ik bij heel veel andere dingen terecht gekomen. Voor mij staat het echt voor altijd proberen het hoogste te bereiken. Het idee van ‘je doet iets en je wilt er echt, ECHT, in uitblinken’. In de periode dat mensen het zelf moesten uitvinden, ‘wat is Hip Hop nou, en wat is nou een goed Hip Hop album?’, toen was het net wat spannender.

Wat is puur voor jou?
Puur is voor mij, dat geld voor alle kunst, dat het volledig vanuit jezelf komt. Dat je niet iets probeert te zijn wat je niet bent. Je moet gewoon zijn wie je bent. Heb je skills dan heb je skills. En dat is het enige criterium vind ik, ja, voor Hip Hop.

Auke VanderHoek

Geen opmerkingen: