vrijdag 9 oktober 2009

De smoel achter het werk

De makers van het tijdschrift Hiphop In Je Smoel staan niet in de schijnwerpers. Wie gaan er achter schuil en wat doen ze? Vijf zelfde vragen met ieders eigen antwoorden en met de smoel op de foto. De volgende reportage haalde het boek ‘Smoelwerk’ niet wegens ruimtegebrek. Er zijn meer mensen die hebben meegewerkt aan het boek en aan de site die op de dag van het maken van de foto’s er niet bij konden zijn.

Hoe heet je?
Yid/Dave Vanderheijden en hoe ik aan Yid kom? Ik ben nog al een voetballiefhebber. De Yids is de bijnaam van de supporters van de voetbalclub Tottenham Hotspur in Londen. Ja, een keer bij een wedstrijd van hun geweest en sindsdien is die naam eruit gekomen.

Wat doe je bij HIJS?
Ja, wat doe ik niet? In ’99 opgericht. Vanaf het begin alles zelf doen. Van foto’s maken, artikelen schrijven en de site bouwen. Nu vooral zorgen dat HIJS iedere dag ge-update wordt, CD’s verdelen, perspassen aanvragen. Inhaken op interessante ontwikkelingen, korte en langer termijn gebeuren en dat in het breedste zin van het woord. En ik presenteer ook nog het radio programma.

Wat betekent HIJS voor je?
Ja, heel veel natuurlijk. Iets waar ik tien jaar mee bezig ben. De afgelopen tien jaar is HIJS wat de klok slaat.

Wat betekent Hip Hop voor je?
Ja, net zoveel. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met Hip Hop bezig ben. Wat voor manier dan ook. Of ik nou de nieuwste releases check. Of artikelen aan het lezen ben, of films over Hip Hop kijk, het zit gewoon in het systeem. Discussiëren over Hip Hop, ook altijd zeer interessant. Dingen gaan gewoon de hele dag door, weet je.

Wat is voor jou ‘puur’?
Ja, puur is op een gegeven moment gekomen na aanleiding van de plaat van Duvel die ‘Puur Cultuur’ als titel had. Wat hij doet vind ik puur. Hij is gewoon zichzelf, doet gewoon wat hij voelt en wat hij moet doen. Doe gewoon wat je voelt op dat moment, zonder rekening te houden met andere factoren. Dan vind ik het gewoon puur, weet je wel. Gewoon jezelf zijn, je ding doen.

Auke VanderHoek

Meer informatie:

Geen opmerkingen: