woensdag 30 september 2009

Wat me zo te binnen schoot

Deze zomer was ik in Afrika en niet in de Bijlmer. Bij terugkomst verbaasde ik me over alle schietincidenten en de beschuldigende vinger naar muziek. Alles kan worden samengevat: “Te veel vuurwapens bij te veel mensen met een te korte lont.” Niks nieuws onder de zon, alleen veel die het voor het eerst zien.

De hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie dhr. Welten wees naar de vele You Tube filmpjes van gansta rap artiesten. Ophef over dat Hip Hop c.q. Rap muziek in verband wordt gebracht met het huidige vuurwapengeweld volgde. Muziek wordt weer eens zwart gemaakt door politici en gezagsdragers om witte voetjes te halen. Het is een beproefd middel. Lees het boek van Rudie Kagie: 'De Verboden Saxofoon' bijvoorbeeld.

Zuidoost Stadsdeel voorzitter mevr. Elvira Sweet wist niet dat de uitdrukking ‘G’ voor gangster (crimineel) stond. Zou ze wel weten dat 'op-pimpen' staat voor 'pimp'? In het Nederlands pooier: iemand die anderen seksuele dwangarbeid laten doen door hun wil te breken? Of te wel: pimp vertaalt zich als slavendrijver. Leuk als ze het nog eens heeft over het 'op-pimpen' van de Bijlmer.

Ik zat bij het gesprek dat drie journalisten van De Volkskrant hadden met de makers van www.FAQFiles.nl. Als de laatste naam wordt uitgesproken, komt de gedachten boven drijven dat er wat beter over de naam nagedacht had kunnen worden. Maar de teleurstelling komt bij het lezen van het artikel op zaterdag 5 september in De Volkskrant.

Een grote foto van rapper Gikkels op de linker pagina. Op de rechter pagina, een grote foto van de aanslag in Apeldoorn: geschrokken agenten houden hun hand op hun vuurwapen, klaar voor gebruik. Het artikel bij Gikkels ‘Geweld is een feit, rap is ons antwoord’ begint met het advies voor Welten om te kijken naar de pornografische video ‘Vieze Meid’ van Kiddo Cee. Het verband tussen lead en inhoud van het artikel ontgaat mij even. Tot het ‘oh-’tuurlijk’ moment: sex en geweld verkoopt. Onthoud dat cliché.

Het verbaast me allemaal. Ik word aangeschoten door meerdere partijen om er iets over te zeggen. Als oude Hip Hopper uit de Bijlmer zou ik toch goed moeten kunnen vertellen hoe het allemaal zit. Ik wordt er helemaal kriebelig van. Er is namelijk niks nieuws onder de zon, er zijn alleen veel mensen die het voor het eerst zien. Het zelfde oude liedje.

Hip Hop is ontstaan in de ghetto’s van Amerika. Het geeft wereldwijd de stemloze een stem en een manier om gevoelens te kunnen uitten. Ook in Nederland. En de stemloze wonen niet in de rijke 'nette' buurten.

Geto Boys/War- The World is a ghetto:
“Think I’m lying? Mother fucker I got proof
Name me a section in your city where minorities grew
and I’ma show you prostitutes, dope and hard times
and a murder rate that never declines
little babies sitting on the porch, smelly smelly
crying because they ain’t got food in their bellies
they call my neightborhood a jungle
and me an animal…”

Hip Hop is een muziek cultuur van de straat en gangsta rap is daar een onderdeel van. Op straat gebeurt wat er in de samenleving gebeurt. Vele willen dat graag op straat houden. Maar met Hip Hop muziek heeft de straat een kanaal gevonden om ook binnen te kunnen komen in de huiskamers achter de gesloten deuren. You Tube is een versterker met ongekende impact. Hip Hop is een dialoog waarin je vaak tegen wordt gesproken. En ja dat is dus in je smoel.

Er kan hoog en laag, links om of rechts om worden gefilosofeerd en gediscussieerd over hoe armoede ontstaat en wie nou schuldig is aan wat. Als de Grachtengordel niet zoveel poeder zou snuiven dan was er veel minder drugsgeweld in Zuidoost. Als de Grachtengordel niet zo gierig was geweest dan was de huidige crisis niet zo pijnlijk. Als er zoveel woede is over de toegangspoortjes van de Metro, ga dan toch fietsen. Waarom mogen we wel kinderen vermoorden in Afghanistan maar is het een ramp als het in ons eigen land gebeurt? Het is meten met twee maten. Als… zo gaat het maar door.

Als alle betrokkenen zich nou zouden richten op de volkswijsheden:
"De mens is een een gewelddadig beestje."
"De mens is een kudde dier."
"Monkey see, monkey do."

Ja, en waarom wordt er dan niet gekeken naar al het goede dat uit de ghetto’s groeide: Blues, Jazz, Rock n Roll, Rhythm and Blues, Soul, Funk en Hip Hop? Omdat sex en geweld verkoopt. Goed nieuws is geen nieuws. En geen nieuws is een dooddoener in de nieuws industrie.

Tupac Shakur - The rose that grew from concrete
“Did you hear about the rose that grew from a crack
in the concrete
Proving nature’s laws wrong it learned 2 walk
without having feet
Funny it seems but by keeping its dreams
it learned 2 breathe fresh air
Long live the rose that grew from concrete
when no one else even cared!”

Hip Hop is echt. Het reflecteert wat er gebeurt in onze samenleving inclusief al de fakeness. Al het lelijke en al het mooie. Willen Elvira Sweet en Welten iets doen aan Hip Hop, maak dan de samenleving mooier.

Auke VanderHoek

Luister ook eens naar:
Boogie Down Productions - Neccessary


Geen opmerkingen: