dinsdag 29 september 2009

Eerlijke radio vergeleken: Giel Beelen vs Metz

Giel Beelen is één van de meest opvallende presentatoren van de radiozender 3FM. De presentator staat bekend om zijn ‘shockradio’. Het laatste nieuws feit, dat de rapper Metz Giel Beelen bedreigde, komt in een geheel ander dag licht te staan als de drie video versies van het incident worden bekeken.

Metz was op bezoek in de live uitzending van Giel Beelen. Volgens Metz was hij daar op uitnodiging van de presentator om over zijn jongeren project te praten. Metz mag zijn verhaal doen. Maar Giel Beelen behandelt Metz op een respectloze manier en maakt bijtende grappen over de rapper live op de radio. De rapper blijft beleefd. Zichtbaar verrast zegt hij teleurgesteld te zijn in het gedrag van Giel Beelen. Als hij echter doorgaat met zijn bijtende opmerkingen reageert de rapper boos. En maakt een bedreiging. Gooit een koptelefoon tegen Giel, die antwoordt met o.a. "Het is toch allemaal behoorlijk stereotype dit." Waardoor Metz nog bozer wordt. En Giel met komische noot opmerkt: "Ik pak mijn gun er bij."

De video van 3FM die de landelijke nieuws haalde laat alleen zien dat Metz Giel Beelen bedreigt. Alles is ook vastgelegd op video door een vriend van de rapper. Beide versies staan op You Tube en op State Magazine. Iedereen kan via internet zelf de twee kanten van het verhaal controleren en vergelijken. Raadzaam om ook de gehele derde versie te bekijken waarin 3FM bijna niet in heeft ge-edit.

De biografie van Giel Beelen op www.3FM.nl: “Eigenaardigheden: Altijd eerlijk.” En dat hij een voorliefde heeft voor spraakmakende, eerlijke radio en daardoor: “…verslijt hij heel wat omroepen.”

De relatie tussen de witte industrie en zwarte muziek is altijd zeer moeizaam geweest. Zodra de rapper Metz en zijn vrienden de studio binnen lopen maakt Giel Beelen drie opmerkingen: "Ik heb mijn horloge al afgedaan", "Ooh, het zijn echt rappers." en "Ze hebben ook nog een camera gestolen ergens." Eén van zijn gasten heeft nog niet begrepen wat Giel zei en vraagt hem vriendelijk: "What up Giel?" Giel Beelen geeft zijn gasten weer als dieven aan zijn luisteraars.

Voor de huidige dertigjarige Hip Hop cultuur is het niet anders. Hip Hop is in tegenstelling tot de andere muziek culturen duidelijker in haar boodschap. Door de rap is er veel meer ruimte om iets te vertellen. De haat liefde relatie tussen Hip Hop en de radio industrie is vaak besproken door rappers. En laat nog geen sporen van slijtage zien.

Vergelijk de twee versies op You Tube of State Magazine:

Link versie 3FM:
Hier onder een aantal links naar Hip Hop nummers over de relatie met de radio industrie uit de oude doos:
Auke VanderHoek

2 opmerkingen:

Rene zei

Meer opinie dan een onbevooroordeeld journalistiek stuk vind je niet?

Mick La Rock zei

Ik vind van niet. AQ citeert en beschrijft wat er is gebeurt, zonder daarbij zijn mening te geven. Als je de beelden checkt op youtube zie je hoe onbeschoft Giel Bellen zijn gasten behandelt. Hooguit kun je de laatste alinea als eigen concluderende mening beschouwen.