vrijdag 10 juli 2009

Moto-Taxi's en Paul Biya


Politiek en zaken doen in Kameroen is vooral een spel van ‘wie-kent-wie’ en ‘wie heeft er de poen voor wat er te halen valt’. President Paul Biya is sinds jaar en dag meester in dit spel. Dit jaar heeft hij voor de 33ste keer de regering opgefrist. En 48 ministers aangewezen en een premier uit de opstandige North-West Region benoemd: Yang Philemon.

De North-West Region wordt beschouwd als de bakermat van de oppositie. In het klimaat van vriendjes politiek zorgde dit ervoor dat de North-West lang werd genegeerd. Dit boven op de al moeilijke relatie tussen de voormalige Britse ‘Southern Cameroon’s’ en ‘French Cameroon’ die samen nu de Kameroense Republiek vormen. De North-West en de South-West regio’s liggen regelmatig in de clinch met de acht andere Franstalige regio’s. Dus na jarenlang genegeerd te zijn is er nu eindelijk een premier uit de North-West.

‘Jippie!’ Er volgen meteen parades om Paul Biya te bedanken voor het vertrouwen en om loyale steun te geven aan de president. Alles op een rijtje, ruikt het naar een addertje onder het gras. ‘Stinky’.

Om een kort verhaal nog langer te maken. De moto-taxi’s deden enthousiast mee aan de parade. De vorige premier, Ephraim Enoni, had de moto-taxi’s striktere regels opgelegd. Ze moesten allemaal een helm dragen, uit het centrum en in de wijken blijven, een vergunning voor commercieel vervoer en (ook niet onbelangrijk) een rijbewijs hebben. De nieuwe premier, Philemon’s, schrapte dit reglement. Tot groot genoegen van de moto-taxi’s die enthousiast als dank voorop gingen in de parade.

Een blik op de Kameroense wegen en het chaotische verkeer laat zien dat dit niet een besluit was in het algemeen belang. Maar één voor het makkelijke gewin aan populariteit.
Daarbij werden de moto-taxi’s betaald om mee te doen aan de parade. Bij het uitwisselen van contact gegevens met een journalist van de CRTV Bamenda (Cameroon Radio and Television) komt er een moto-taxi chauffeur naar ons toe. Hij wilt dat we zijn naam ook op schrijven, zodat hij ook betaald wordt. Nadat alle journalisten weer weg waren, werden de zakelijke handelingen afgehandeld. Met het gebruikelijke gedonder over wie hoeveel hoeveel geld krijgt. Dat ging net zoals de moto taxi’s rijden: chaotisch.

Kortom: Paul Biya paait de opstandige provincies met een benoeming van een man afkomstig uit deze provincie. De mensen uit de provincie paaien Paul Biya met een parade en loyaliteit omdat ze betaald worden.

Auke

1 opmerking:

Martijn zei

He Auke,

Klinkt allemaal redelijk ludiek of lijkt dat maar zo?

Groet,

Martijn