woensdag 10 juni 2009

Persbericht: Open Atelier Route Zuidoost 2009

De Open Atelier Route in de Bijlmer heeft dit jaar een bijzonder karakter. De kunstenaars in de broedplaatsen zetten twee weekenden lang hun deur open voor het publiek: op 13 en 20 juni in Echtenstein en op 14 en 21 juni in Kruitberg. Met spectaculaire activiteiten en projecten wordt de aandacht gevestigd op de kracht van kunst en cultuur in de buurt. De Centrale Expositie, Boxing Beauties, in het Cultureel Educatief Centrum Zuidoost is maar liefst tot en met 11 juli te bezichtigen. Hiermee haken de kunstenaars in op de eerste biënnale van De Straat van Sculpturen die begin mei van start is gegaan met een internationale beeldenroute.

De opzet voor de Open Atelier Route 2009 is een initiatief van een jong en creatief kunstenaarscollectief in Kruitberg. Hun ambitieuze plan is er op gericht een brug te slaan tussen de buurtbewoners - met name de jongeren - en de kunstenaars. Zij gaan voor een maximale exposure zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen maken met beeldende kunst.

De Open Atelier Route staat dit jaar in het teken van de verdieping. Onder het motto Een herontdekking van de bouwstenen zal op verschillende manieren aandacht worden besteed aan de essentie van het kunstenaarsbestaan. De Route zal worden opgeluisterd met muzikale optredens, een modeshow, een fotoproject, lezingen, community-art, interactieve installaties en een kunstveiling.


De broedplaatsen Echtenstein en Kruitberg met in totaal 64 ateliers vormen de kern van de route. De centrale tentoonstelling Boxing Beauties, die bestaat uit een serie kistkunstwerken, is ingericht in het grote atrium van het Cultureel Educatief Centrum Zuidoost. In het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein wordt – met het oog op de vele evenementen in het kader van de beeldenroute - een speciale expositie ingericht onder de naam Bijlmer Sirenen.

Op deze wijze trekt de route zijn sporen door de buurt en zijn er directe raakpunten met de beeldenroute van De Straat van Sculpturen zodat beide manifestaties op organische wijze met elkaar worden verbonden. De Straat van Sculpturen toont tevens het resultaat van een aantal cultuureducatieve workshops van kunstenaars en schooljeugd uit de buurt.

12 juni CEC: Opening Centrale Expositie
13 juni Echtenstein: Opening Route Echtenstein
14 juni Kruitberg: Opening Route Kruitberg
20 juni Echtenstein: Afsluiting Route Echtenstein
21 juni Kruitberg: Afsluiting Route Kruitberg

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie zie ook:
www.openatelierszuidoost.nl
www.oar09.nl

Geen opmerkingen: