maandag 18 mei 2009

Zestig vragen en een politiemegafoon


Vrijdag 15 mei. Hip Hop Café 4 Elements, van zeven tot elf uur in de Fusion. En Grand Café van elf tot ergens zeer vroeg in de ochtend. Altijd een gezellig begin van het weekend het Hip Hop Café en dan doorzakken in Zuidoost. Dit keer de Hall Of Fame Hip Hop Quiz. Meerdere duo’s streden om de eer en de hoofdprijs: “Vijf boeken van Dr. Phil over Eminem”, aldus de host. Weetjes, muziek, humor en een onverwachts vechtpartijtje. Het was een zeer geslaagd begin van het weekend. En de quiz is met klem aan te raden voor volgend jaar.

Mickey had vorig jaar al mee gedaan samen met Eline La Croix. En tot hun eigen verbazing niet eens zo slecht gescoord. Dit jaar zat Mickey even verlegen om een partner, dus daar zat ik dan. Of ik nog even Ego Trips’s Book Of Rap Lists (ISBN 0-312-24298-0) had doorgenomen? “Nou Mick, we zullen zullen net zo succesvol strijden als met het B-Boy Connection Voetbal Toernooi 2000, destijds. En eindigen als eerste van het lijstje!”, antwoorde ik haar. Tussen neus en lippen door bijvoegend: “Van onderaf gezien dan.”

In het spel

Er waren zes duo’s die elk iets hadden wat lawaai maakte. Grote knoppen waar de teams als eerste op konden slaan ontbraken. Er waren fluitjes, fietsbellen, toeters en een politie megafoon uitgedeeld. En er was ook ergens een deurbel in het spel. Maar ik kon het team dat bij dat geluid hoorde niet ontdekken. Degene die als eerste een geluid maakte en het goede antwoord gaf NA-dat de host, Adrennalin, uitgesproken was, kreeg één punt. Omdat er halve antwoorden, juiste antwoorden, jury-corrigerende-antwoorden (Mickey) en samengevoegde antwoorden werden gegeven; deelde de host punten uit variërend van kwart, half, heel en anderhalf punt. De strijdende teams waren: Illco en Twann, Bite en Broky B, Diggy Dave en Chrizz The Wizz, DC Real 67 en Shake, Rebel # 1 en Delay en als laatste Mickey en AQ (c’est moi).

Zestig vragen

In totaal waren er zestig vragen met een geplande pauze op vraag 30. De deelnemers beantwoordden vragen in trant van: “Vul de duo’s aan. Nice & … Pete Rock & … Sticks & …”. Allemaal tegelijk met geweldige overtuiging klonk het “Rakim!” bij “Eric B & …?”. Luistervragen over: “Wie de sample heeft gebruikt en van wie is het origineel?” waren vooral de soort die kwart en halve punten opleverden. En “Van wie is de volgende punch line?”, waarbij de host toe moest geven dat het vloeiend uitspreken van de lines, een hele kunst op zich is. “Put a dick in your ear/fuck what you hear”, was bijvoorbeeld van Common en de minst moeilijke tongue twister. Bij de vraag c.q. opdracht “Wie doet als eerst een Windmill op de vloer?” Draaide ik een rondje op mijn rug. Verbaasd dat ik daadwerkelijk als eerst op de vloer was. EN daadwerkelijk ook iets deed! En sloeg mijzelf voor mijn kop: “Pannenkoek! Ik doe een Backspin.”


De laatste vraag

Halverwege de vragen waren Mickey en ik er toch achtergekomen dat onze politiemegafoon te langzaam reageerde als we op ‘sirene’ drukte. Daarom schreeuwde ik maar “Mickey!” door het ding. Op die manier waren we duidelijk een paar keer de eerste. Om vervolgens, soms, tot de conclusie te komen dat we geen idee hadden van wat het antwoord zou moeten zijn. De laatste vraag was meteen goed, Adrennalin: “Het laatste punt gaat naar dat team wat als eerste de naam noemt van wie twee maanden als vrijwilliger mee gaat helpen in het Hip Hop Café.” En “MICKEY!” schreeuwde ik als eerste door onze megafoon. Met een blik van ‘nou-dank-je-wel!’ keek ze me aan. “Sorry, ik had even niet door wat de vraag precies inhield.” Maar gelukkig vond Mickey het eigenlijk wel een goed idee.

B-boy in kwestie

Ongeveer rond vraag 32 viel er een speaker op de grond. Zo’n speaker waarvan ik me altijd al afvroeg hoe dat nou zou zijn als zo’n speaker zou omvallen. En rolde er twee b-boys al vechtend over de grond. Kijk, een ouderwets Hip Hop tafereel. Opgebroken, de ene buiten gezet om af te koelen. De andere binnen gehouden, stonden we buiten toen er politie met zwaailichten aankwam. “Welke eikel heeft er nou politie gebeld?!?”, vroeg ik terwijl ik al een kant op begon te wijzen: “Ze zijn daarheen gerend!”. Meerder mensen, ‘we-got-your-cover-homes’, wilden graag de politie op het verkeerde spoor zetten. Om te voorkomen dat we allemaal een andere klant op zouden wijzen, wat niet echt overtuigend werkt, keken we vragend naar de-b-boy-in-kwestie. Wat zou hij gaan doen?

Petje af

Zodra de beste man zei: “Hij rende die kant op”, wezen we mee. Vervolgens bekende hij: “Nee ik was het die aan het vechten was”. Onder het motto: ‘Ik deed het, geef mij maar straf, ik sta achter mijn daden en draag de gevolgen daarvan’, hoorde ik van horen-zeggen. Petje af, dat verdiend respect. Voor volgend jaar zijn er alvast twee vragen bekend: Wie waren er aan het vechten? En welke pannenkoek had ‘don’t-call-the-cops-en-hou-je-vuile-was-binnen’ niet begrepen? Na dit ongeplande, maar niet uitzonderlijke onderbreking, ging de quiz weer door. Uiteindelijk wonnen de twee home boys Illco en Twann. Ze bekende eerlijk ‘een ziekelijke liefde’ voor spelletjes te hebben. Aldus iets in trant van hun eigen woorden.


Het vervolg

Nu had ik al geschreven dat het Hip Hop Café een goed begin is van een leuk weekend. Om daarna nog ergens anders heen te gaan. Om elf uur moest ik nog naar het Grand Café Het Vervolg in Zuidoost. De Kameroense eigenaar is een familie vriend. En had mij uitgenodigd voor zijn verjaardagsfeestje. Grand Café is het uitgaansgelegenheid voor Zwart-Afrikaans Zuidoost. Met een zooitje Surinamers en Antillianen altijd swingen.

Standaard zijn er ook veel illegalen aanwezig; het is één van de weinige plekken, zo niet de enige plek, waar ze even lol in het leven kunnen hebben. En vallen de rijke Nigerianen op met het laten rollen van geld. En elke blanken valt per definitie op. Al lijken er opeens wel wat meer blanken rond te lopen naar aanleiding van het boek ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje. De razzia op de illegale medemens ligt nog vers in het geheugen en zorgden voor een duidelijke afname van bezoekers in het Grand Café. De inval in Kikkenstein was slechts twee dagen geleden. En toch begon er een ziekelijk chemie te werken in mijn hoofd tussen die gegevens en de blauwe megafoon met ‘politie’ erop in mijn hand.

De leukste thuis


Aangezien ik nog al eens voor agent wordt aangezien leek het me wel een leuk idee om met de blauwe politie megafoon Grand Café binnen te lopen en ‘Happy Birthday’ te gaan zingen. Het is allemaal begaande grond, geen balkons dus, alleen een meertje. Listig. Wie kan er allemaal niet zwemmen? Enfin. Ik daar afgezet door Mickey. Loop naar binnen, bijna nog geen hond te zien. Schuif aan bij de feesttafel. Feliciteer mijn vriend. Zoen mijn vrouw. En zet ergens die megafoon neer. Op tafel staan meerdere flessen Moët, Jack Daniels, Johnny Walkers, Cognacs en vazen bier. De jarige job spreekt later als het wat drukker is. In zijn speech wijst hij aan waar de slachtoffers, van de inval op Kikkenstein, vorige week nog zaten. Allemaal nemen we een minuut stilte in acht, ter nagedachtenis van de gevallen broeders, letterlijk en figuurlijk dus. En gaan we verder met feestvieren. Mooi dacht ik bij mezelf, laat ik nu even zingen. Is die megafoon weg!?! Wat doe je dan? In ieder geval niet de politie bellen.

Auke

Met dank aan Sander voor de namen van de deelnemers.

Meer info:

Hip Hop Cafe 4 Elements
Grand Cafe Het Vervolg
Politie Gevonden Voorwerpen
Razzia's

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dope geschreven kill

P'ce
ARC-S aka TheTunnel rat

SOEKIakaDRC zei

Thanks 4 TheBackUp,Bro!

HIPHOP!

Some Suckers Don't Know!