zaterdag 9 mei 2009

Koninklijk bezoek in de Bijlmer


9 mei 2009, Kraaiennest, Bijlmermeer. Hare majesteit de koningin Beatrix opende de Straat van Sculpturen ‘eerste internationale biënnale kunstmanifestatie’ Open Source in Amsterdam Zuidoost. Nu lopen er wel heel wat meer koninginnen en koningen in de Bijlmer rond. Maar als dan het Nederlandse staatshoofd op bezoek komt, zorgt dat voor een beetje afwisseling. En voor een feestje zijn we altijd wel te porren.

Hoe ga ik dit politiek correct schrijven? Politiek correct in Zuidoost, mmmm. Dat gaat dus net zoals het peloton undercover agenten die uit twee ME busjes stappen: onopvallend, gekleed in spijkerbroek, blouse, trui, spijkerjasje. Allemaal afgetraind en blank. “Ey, fawaka, mi brada?”, “Wat zegt u?”. Nee, die vallen niet op. Ik had het te doen met die ene illegaal die zijn voordeur open deed en zich wezenloos schrok van al het blauw van de overige agenten voor zijn flat.

Die lobi


Iedereen vond het leuk dat hare majesteit de Koningin ook eens op bezoek kwam bij ons in de Bijlmer. Ze is oprecht geïnteresseerd in kunstenaars en hun werk. En hare majesteit de koningin nam de tijd, zover ze niet opgejaagd werd, om met de kunstenaars te praten. En met haar eigen lokale bevolking op de foto te gaan. Daar zal nog lang over worden nagesproken. Moeders is altijd welkom. We hebben die lobi! Sabi toch? Dat staat als een paal boven water.Samen

Maar politiek correct? Fok dat. Zwart wit gezegd: Koningin Beatrix aanwezig: wit publiek. Koningin Beatrix afwezig: zwart publiek. Lekker dan. De hoeveelheid grachtengordel bobo’s, die ik hier anders nooit zie, was weer eens illustrerend. Samen met de bewoners van de Bijlmer moderne kunst creëren, exposeren en daarover discussiëren? Dat was de insteek. De Bijlmerbewoners mochten achter de gereserveerde zitplaatsen, achter het dranghek staan: bobo’s kijken. Van de ±200 genodigden waren er ±30 zwart. Samen met de Bijlmer bewoners was het toch?

Qu’est que-ce?

Zeg nou eens eerlijk. Lees de naam eens: “Koninklijke start biënnale in Bijlmer. Koningin opent internationale kunstmanifestatie Open Source Amsterdam”, aldus www.OpenSourceAmsterdam.nl

Ben anale wat? Qu’est que-ce? Heb jij ooit eens van ‘biënnale’ gehoord? Buiten de context van een butt plug of zo? Of überhaupt gebruikt in je taalgebruik? Ik moest het echt even opzoeken in de Dikke van Dale. Het betekent: ‘tweejaarlijks’. Stelletje pannenkoeken, noem het beestje gewoon bij de naam.

Bon bini

Hare majesteit de koningin Beatrix u bent van harte welkom om eens undercover langs te komen. Bon bini! Bijlmer Style hoodie, sneakers aan, design Kangol op en gewoon rustig, relax, chill. Echt eens hebben over kunst en wat de kunstenaars drijft. En fok al die bobo’s. Daar moet Moeders toch gestoord van worden?

Auke


Meer info:

http://www.opensourceamsterdam.nl
http://www.straatvansculpturen.nl

Geen opmerkingen: