zondag 5 april 2009

West Up! - West Coast Festival


1 April 2009 was de dag van het West Coast festival in de Melkweg, Amsterdam. Met een line-up die menig West Coast fan een stijve bezorgde (no homo), beloofde het een van de dikste concerten ooit te worden. Want the Dogg Pound, E-40, Too $hort, Xzibit & Ice Cube op 1 podium op 1 dag, dat is iets wat nog nooit in Nederland is vertoond.

Hardnekkige geruchten dat E-40 & Too $hort niet zouden optreden en slechte ervaringen met de organisatie (First Priority) zouden bijna het feestje vroegtijdig verpesten.
En toen kwam het goede nieuws dat het festival naar de Melkweg werd verplaatst, vanwege de tegenvallende kaartverkoop. Godzijdank! Met een grote lach op m’n gezicht streek ik m’n Dickies. M’n Cortez aan en up to the West Coast!

Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door de classics van DJ Mickster. Damn, deze gast heeft verstand van West Coast shit! Classics van DJ Quik (‘Born and raised in Compton’), Above The Law (‘Black Superman’) en Rappin 4 Tay (‘Playaz Club’)! Dat begint goed, dacht ik. Totdat een andere dj het overnam..The Dogg Pound opende het Left Coast festijn met een strakke show propvol met classics. Daz & Kurupt hebben een catalogus waar ze een paar uur mee kunnen vullen, maar de klassiekers van het album ‘Dogg Food’ (‘New York New York’) en ‘Doggystyle’ (‘Aint no fun’) deden het natuurlijk het beste bij het publiek. Goed op elkaar ingespeeld en verrassend helder..


De volgende legende op het podium was E-40. Na een weinig imponerende Cool Nutz, nieuwste artiest op het Sick Wid It label, was het tijd voor Mr. Flamboyant a.k.a. 40 Water a.k.a. Charley Hustle. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: E-40 was wack! Ik ben (of was) zelf een grote van de man, maar met dit optreden heeft hij denk ik meer dan 1 fan verloren. Naast het gebrek aan classics (en daar heeft hij er genoeg van; denk ‘Mr. Flamboyant’, ‘Paper haters’, ‘Captain save a hoe‘) viel het mij meteen op dat Earl Stevens aan het playbacken was! Wat een schandelijke vertoning. Het komt vaker voor met XXL rappers die op dubbele speed rappen, maar blijf dan lekker in de studio en van het podium af.


Nee dan Too $hort! Duidelijk een dagje ouder en banti van de Amsterdamse ganja zette Short Dogg een erg vette show neer. Wat veel rappers zich niet realiseren is dat in Nederland, Europa en in de rest van de wereld er hiphop fans zijn die al hun classics gewoon kennen en daarop zitten te wachten. E-40 was daar een duidelijk voorbeeld van, Too $hort niet! Mijn all time favorite ‘Blow job Betty’ kwam langs en ook ‘Life is..’ en natuurlijk ‘Freaky Tales’. Hij kreeg het hele publiek mee en met elke BIIIIIIIITTTTTTCCCCHHHHHHH!!!!!!!! scandeerde het hele publiek hem met een brede lach na. Heerlijk!!! Het was de eerste keer dat Too $hort in Nederland was, hetgeen natuurlijk erg vreemd is, maar ik heb zo’n gevoel dat hij zeker nog een paar keer terug komt.


Xzibit, de man die tegenwoordig bekender is door de MTV show ‘Pimp my ride’, zette een kwalitatief hoge show neer, met veel energie en bangers (‘Front to back’, ‘Get your walk on’, ‘X’, ‘Next Episode’, ‘Bitch Please’) die ik eerlijk gezegd was vergeten. In contrast met de laid back flow van de voorgaande artiesten, was de energieke en agressieve performance van X to tha Z een welkome afwisseling. Z’n eerste en grootste hit ‘Paparazzi’ blijft lekker om te horen..

Nog een naam die tijdens dit festival door de mand viel, was DJ Muggs. De dj van Cypress Hill blijkt geen goede dj te zijn! De producties van de man zijn natuurlijk van uitzonderlijk hoog niveau maar de basis elementen van een dj, zoals de overgangen tussen twee nummers, blijkt de man niet te beheersen. De nummers van Cypress Hill doen het natuurlijk goed bij de crowd en de reggea tunes ook. Het publiek komt hier echter niet voor en als dit alles te lang duurt begint de crowd er genoeg van te krijgen. Na z’n (te lange) set daarom ook geen applaus maar wat gemompel en een pijnlijke stilte.


De gigantische banner hing er ondertussen al en DJ Crazy Toones had ook al z’n positie ingenomen. Het was tijd voor de headliner, de absolute koning van de West Coast, “Tha nigga ya love to hate”, “Tha nigga with an attitude”: Ice Cube. Samen met z’n vaste back up W.C. ridin’ shotgun, begon de show met de track ‘Natural born killaz’ en ripte hij met het grootste gemak nummers zoals ‘Hello’, ‘Today was a good day’, ‘Push rhymes like weight’, ‘Why we thugs’, ‘Check yourself’ en natuurlijk de old school classics uit het N.W.A. tijdperk ‘Straight outta Compton’ en ‘Boyz n tha hood’.

Ook hier deden de klassiekers het het beste bij het publiek. Cube was wel zo scherp om z’n repetoire aan te passen op zijn twee eerdere shows in Amsterdam. Echter de vaste elementen in zijn show, ‘Fuck you Ice Cube! en ‘World Wide Westside’ kunnen de volgende keer achterwegen gelaten worden. De C-walk van Dub-C blijft echter elke show weer dope en wordt steevast gevolgd door luid gejuich en honderden West side gang signes. Dit was de Ice Cube die iedereen wilde zien. Thank God the gangsta’s back!

Ok, de HMH was te ambitieus, maar aangezien de reactie van het publiek is dit West Coast festival zeker voor herhaling vatbaar! Tip voor de organisatie: laat E-40 de volgende keer thuis en breng legends zoals: MC Eiht, Boo Ya Tribe, DJ Quik & Above the Law. West Up!

Tekst: Robert Coblijn
Photo: AukeVanderHoek

Meer info:

1st Piority
Ice Cube
Xzibit
E-40
Dogg Pound
DJ Muggs


Robert Coblijn

Meer foto's:
Auke's Photodatabase

Geen opmerkingen: