zaterdag 11 april 2009

Reactie van Onno C. Hart op recensie:


Wie de bal kaatst mag de bal verwachten. Onno belde me op om zijn reactie te geven op mijn recensie van het boek. Met de recensie was hij niet geheel blij. Begrijpelijk. Mocht ik fout zijn geweest of te scherp in mijn recensie dan zou ik kunnen kiezen tot het corrigeren van het gewraakte artikel. Maar dat is laf, een geschreven woord blijft een geschreven woord.

Of kunnen kiezen voor de billen bloot: kraak mij maar af. Want als ik een fout heb gemaakt dan moet ik ook zo mans genoeg zijn op op de blaren te zitten. So shoot me. Beter goed voor lul staan dan, dan wat eigenlijk? Geen idee. Vandaar dat ik voorstelde om hun reactie te plaatsen. Met zijn toestemming, bij deze dus:


Reactie 1A:

Auke, volgens mij vergeet je iets heel wezenlijks te vermelden: het boek is geen initiatief van mijzelf geweest, maar van de SKVR. Die wilden hun activiteiten in een context plaatsen. Dus aan mij de vraag om een dwarsdoorsnede van Rotterdam als hiphopstad door de jaren heen te maken in een zeer beperkt aantal bladzijden. Vervolgens wilde ik in een bladzijde of 20 tekst alle elementen belichten.

Dan krijg je dus een dwarsdoorsnede, en mis je alleen mensen als je wél een heel overzicht verwacht. Maar dat valt niet te verwachten als je weet met wat voor insteek het boek is geschreven (dus een indruk van R'dam als hiphopstad geven). Daarbij moet het voor iedereen te lezen zijn, daarom gaat niet heel erg de diepte in. Dat jij het saai vindt, prima, maar je projecteert nu wat je zelf zou willen lezen op een opdracht. Lijkt me niet fair.

Op mijn verzoek heeft Onno wat hij mij vertelde opgeschreven zodat ik het kon plaatsen:

Reactie 1B


Ok, om even alles op een rijtje te zetten:

- De SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdammers) doet veel projecten met hiphop. Daarom leek het hun interessant om een boek te maken over hoe dat zo is gekomen (dat ze zoveel met hiphop doen), en een indruk te geven van hiphop in Rotterdam door de jaren heen.

- Toen kwam die vraag bij mij terecht en vond ik dat natuurlijk leuk om te doen. Verdeling van het boek:

1. 5 bladzijden (tekst) de geschiedenis van hiphop in de Bronx. Echt in vogelvlucht, omdat er maar 5 bladzijden beschikbaar waren.
2. 20 bladzijden(tekst) over hiphop in Rotterdam van de begindagen tot aan nu. Dus alle vier elementen over 28 jaar verspreid in 20 bladzijden. Dan snap je dat het slechts een DWARSDOORSNEDE is, en absoluut geen totaaloverzicht.
3. 15 bladzijden over de activiteiten van de SKVR op het gebied van hiphop.

Daarbij moest het boek te lezen zijn voor iedereen, niet alleen hiphopfans/kenners. Dus gaat het niet de diepte in, maar geeft het een mooie indruk aan de hand van persoonlijke verhalen.

En vanwege tijdsdruk was het in sommige gevallen gewoon niet mogelijk om afspraken met iedereen te maken.

Kijk, als iemand een overzicht wil maken van Rotterdamse hiphop van 1980 tot 2008, veel succes, dat lijkt me geweldig. Maar dan ben je echt jaren bezig en heb je minimaal 200 bladzijden nodig, niet 20 zoals in dit boek.

Als deze beschrijving je aanspreekt is het een tof boek om aan te schaffen. Vind je het te mager qua inhoud (maar 20 bladzijden tekst over R'damse hiphop_, dan moet je het vooral niet kopen. En dat meen ik serieus. Het is een mooi project van de SKVR dat ik met plezier heb geschreven.

Onno C. Hart en Auke

Geen opmerkingen: