donderdag 23 april 2009

Muziekborrel: “Eckte eckte is geen slang”


Aan recensies schrijven over muziek heb ik een pest hekel. Daarom doe ik dat dus ook niet. Vooral als het ‘moeten’ schrijven is. Op mijn bureau ligt een stapeltje CD’s waarvan ik één ook echt te gek vind. Daar vertel ik dan ook graag over; over de muziek die ik ook daadwerkelijk draai. Rip die cd en hop in de kast. En de cd’s die ik niks vind, blijven dan een tijdje liggen. Onder het motto komt tijd, komt raad. Blijf ik ze een tijdje aanstaren. En blijf mezelf nog een tijdje kwellen met de vraag wat ik er op politiek correcte wijze mee moet doen en van moet vinden.

De statement dat de Rotterdamse scene veel beter werk aflevert dan de eigen Amsterdamse scene, levert mij hier felle terechtwijzingen en zwijgende acceptaties op. Ik weet me weer eens geliefd te maken; noem het een gave. En toch moet ik het album ‘DJ MP’s Rotterdam Mixtape Vol.1 Special Album Edition’, gewoon pompen.

Ik draai het helemaal grijs in mijn iTunes. Het is ondertussen niet de nieuwste van het nieuwste, naar mijn mening, begint het een klassieker te worden. Een ‘moet je hebben’ ding. Van DJ MP, met al zijn Rotterdamse mannetjes, ‘echte nèggers op de straat’, en de ‘ekte-ekte’ beweging, ben ik ronduit echt echt FAN! Koop die shit, download die shit, hossel die shit! Support die mannen. Men kan de plaat helemaal kapot analyseren, beter geen woorden maar draaien! Helemaal grijs!

Maar hoe kan je muziek grijs draaien? En rapt Feis: “Ekte ekte is geen slang, het verwijst naar de Koeper(cooper?), de kazerne”. Tijd voor wat natte vingerwerk wetenschap m.a.w. muziekaal borrelen:

1 Grijsdraaien:

Het komt uit de tijd dat muziekdragers daadwerkelijk massaal van vinyl waren. Het vinyl is gloednieuw diep zwart (soms een andere kleur) met het gefonkel als diamanten van de oneffenheden in de groeven. Als de plaat dan zo vaak gedraaid wordt, slijten de oneffenheden in de groeven weg. De naald laat zijn spoor achter in de groef. Waardoor de diep zwarte kleur met het gefonkel verdwijnt en het vinyl dof en grijzig wordt. Zo kon ik ook altijd zien of mijn naald kapot was. Het liet een grijze ‘groef’ achter in de groef bij het scratchen. M.a.w. het vinyl de vernieling in.

2 Eckte eckte
Een term uit de Rotterdamse scene die vaak verstaan wordt als ‘echte echte’, een dubbel op van de uitgekauwde ‘keep it real’ sound bite uit de Amerikaanse scene. En prompt door jan-en-alleman wordt gekopieerd . Dan rapt Feis, in het lied Eckte Mannetje: “Ekte ekte is geen slang. Het verwijst naar de Koeper/(Cooper?), de Kazerne.” Kazerne is een militair basis, Winne wordt ook wel de generaal genoemd, de mannen soldaten. En dus op die fiets kom ik op de volgende gedachte kronkel…

In de Tweede Wereld Oorlog heette het luchtafweer geschut ack-ack. Met de een ‘t’ erachter, die de Rotterdamse tongval zo mooi siert, kom ik al uit bij de vraag: is eckte-eckte een verbastering van ack-ack? Of zit ik nu echt te ijle? Ik zal de vraag eens in de lucht gooien. En stel hem via My Space aan DJ MP en aan Winne. Hopelijk dat antwoord nog volgt.

Volgens een woordenboek:

ack-ack |ˈak ˌak| informal Military
noun
an antiaircraft gun or regiment.
• antiaircraft gunfire : [as adj. ] a quick burst of ack-ack fire.
ORIGIN World War II: signalers' name for the letters AA.


Auke

Info:

http://www.myspace.com/djmpvsop
http://www.myspace.com/winne1

Geen opmerkingen: