zondag 12 april 2009

"Belachelijke act uit de Bijlmer"

SPINNIN’ presents M.O. + Brakko live on stage at Metropool, Hengelo. “We hebben een belachelijke act uit de Bijlmer!”, sprak de host van de avond luid in zijn microfoon. Dat was echt de eerste keer dat ik zo’n aankondiging hoorde. De host bedoelde het goed, in de zin van ‘belachelijk goed’. Op de terugweg hielden we het erin: “Ja man, je bent belachelijk.”Het gespreksonderwerp van de afgelopen weken was de New School Rules Convention in Rotterdam. Jaren geleden was zo’n conventie al eens eerder geprobeerd in Amsterdam, maar kwam het destijds niet van de grond. Juist omdat iedereen het erover had om naar Rotterdam te gaan leek het mij leuk om met M.O. & Brakko, als chauffeur, mee naar de Metropool in Hengelo te gaan. Totaal de andere kant op. Want als iedereen naar dezelfde plek gaat komt iedereen weer iedereen tegen die je iedere keer al tegenkomt. Ieder zijn ding. Dus op naar het oosten, politiek incorrect gezegd: “M.Oòòò & Brakkoòòò in Hengeloòòò…”. Dan ontmoet je namelijk weer eens wat nieuwe mensen.

In een kleine fijne zaal gaven de mannen en dame een goede show weg voor een klein maar toegewijd publiek. De avond kwam zeer rustig opgang, verliep rustig en was eigenlijk best wel geslaagd te noemen. Veel gekletst met Jan en alleman. Specifieker met o.a. Bas en Kees. Kees was de host en Bas mede organisator. Of was het nou net andersom? Maar het voordeel van een wat tegenvallend bezoekersaantal: je hebt eens de tijd om rustig een gesprek te voeren. Bijvoorbeeld met de beeldende kunstenaar Quincy Renon, die iets moois maakte in de zaal. Wat leek op een figuur uit de jeugd TV serie Avatar en een vinyl junkie.Voor het optreden stonden M.O., Jane Doe en ik buiten te genieten van de frisse lucht. Die duidelijk frisser is dan in de lucht in de Bijlmer. En tot mijn eigenverbazing deed denken aan de lucht in Bamenda. Beetje rare en enige vergelijking die ik kon trekken tussen Hengelo en Bamenda in Afrika, maar men heeft geen invloed op spontane ingevingen, immers die zijn spontaan.

Jane Doe doet een stap opzij als er een duidelijk beschonken jongeman komt aanwandelen in een zwart t-shirt met een roze tekst in de vorm van het Barbie logo, Bartie of zo iets, erop. Hij brabbelt iets waarop Jane beleeft antwoord.

Jane:Ik deed maar een stap opzij, omdat ik dacht dat je tegen me aan zou lopen.”
M.O. en ik staan met grote nieuwsgierigheid te luisteren. En het nieuwsgierig aapje in mijn mouw gaat een gesprek met de dronken jongeman aan.
Auke: “Wat is er te doen vanavond?”
Bartie: “Oòh, iets van die Turken en negermuziek. Beetje reggaeton en zòò.”
Auke:Van die Turken en negermuziek?! En wie gaat er optreden?”
Bartie: “Oh, van die de Grote Prijs hebben gewonnen…”
Auke: “Dus je gaat je billen nog een beetje schudden?”
Bartie: “…”, hij kan al amper op zijn benen staan en zijn articulatie met een zware Hengelose tongval is zo diep gezonken in het bekeken glas dat ik er ook niks meer uit kan opmaken. Hij waggelt naar binnen.
Met een grote grijns spreekt M.O.: “Ik verstond er echt niks van wat hij zei.”
Auke: “Dat begreep ik, ja.”

Even later zal de stomdronken jongeman, op de meeste vriendelijke manier die ik ooit heb gezien, het pand worden uitgezet, nadat hij op de bank in de kleedkamer in slaap probeerde te vallen. En Jane’ vriendelijke verzoek aan hem om weg te gaan met een gemeende middelvinger beantwoordden.

Auke


Meer info:
Metropool
Spinnin'
Quincy Renon

Boeking info M.O. & Brakko:
M.O. & Brakko

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha Bart Apart. Hij blijft z'n naam eer aan doen. Hij bedoelt het good dough. Props naar mo brakko en jane! Was cool! leuk om deze brilliaanse anekdote er over te lezen. Goad Goan! BL love Beugels!

PSKI zei

haha echt te grappig en treffend B. A.

Benniedikke zei

BA!!!!
PowPowPow!!!
31bls 45cls Beugelz