dinsdag 24 maart 2009

Enfin. Het ging natuurlijk allemaal om M.O. & Brakko


Donderdag 19 maart, Groningen. Een optreden van M.O. & Brakko in Simplon, de voormalige regenjassen fabriek en nu het poppodium in de Groningse provincie hoofdstad. In het voorprogramma de lokale King’s Men en als na-programma: Kempi. Helemaal vanuit het Eindhovense Woensel, represent! Daar is mijn lieve opa geboren, getogen en woont er nog steeds. M.a.w. Kempi is mien menneke. Dus daar keek ik wel naar uit, om Kempi eens live te zien. En de hoofdact, natuurlijk, M.O. & Brakko vanuit de Bijlmer.

De grote zaal was voor een zaal knap laag. Daadoor konden de vele lampen die wel aan het plafond en het grid hingen niet voluit gebruikt worden met als resultaat te weinig licht om lekker te fotograferen. De gemiddelde afstand tussen een persoon en een theater lamp was een meter. Als dan zo lamp aanstond was het knap heet. Dus jammer van het weinige licht, maar naar mijn weten was er in ieder geval niemand gebraden.

Maar hé


De kleedkamer was zodanig klein dat het duidelijk de opmerking verdiende: “Tyfus, wat klein!” Na het optreden kwam de band begeleidster van Simplon ons vriendelijke mededelen dat we de kleedkamer moesten verlaten want Kempi kwam eraan. Iets wat normaal, en nu ook, de reactie zou komen oproepen: “Wat, ster allures?! Gaat hij dadelijk ook niet optreden omdat de zaal niet uitverkocht is?” Maar met zo’n kleine kleedkamer was het ook wel begrijpbaar.

Met zijn allen verhuisde we naar de backstage van de kleine zaal, die vele malen groter was, en o.a. was ingericht tot rokers honk voor het personeel. Daar zaten we met de artiesten van een Fries folks bandje, die ook net had opgetreden in de kleine zaal. M.O. werd meteen besprongen: “Ooh, weed! Mag ik ook een trekje?” M.O. keek de beste man bezwaarlijk aan, ontdooide en zei: “Normaal doe ik dat niet, maar hé, neem maar een trekje.”Wrange oproep


Voordat we de lange mistige weg terug gingen naar Zuidoost, keken we nog wel een deel van Kempi’s show. Kempi werd gehyped aangekondigd door de host met de mededeling dat het publiek moest laten horen waarom Kempi vaker naar Groningen moet komen. Leek mij een beetje wrange oproep, was hij niet juist in het gevang beland wegens een geniale daad in Groningen?

Aldus Wikimedia:
“In maart 2007 ging hij echter weer in de fout: Kempi was betrokken bij een woordenwisseling in een discotheek in Wildervank, waar met een pistool werd gedreigd. Volgens het Dagblad van het Noorden had iemand van zijn rapformatie een pistool getrokken, volgens omstanders was het Kempi zelf.”Anticlimax


Met grote verwachtingen keek ik uit naar Kempi. Zijn muziek mag ik wel, komt uit de stad en wijk die ik goed ken en het kan niemand ontgaan zijn dat deze artiest nogal gehypte was door de promotie machine van Top Notch. Dus daar was hij dan, de eerste keer dat ik hem zou zien en hij begint met Startiblues… Dat is dan ook de eerste keer van mijn leven dat ik een Hip Hop optreden met een langzaam nummer geopend zag worden. Voelde beetje aan als een anti climax.

Een langzaam nummer doe je toch als iedereen even op adem moet komen? Daarbij werd het publiek opgeroepen om de handen in de lucht te steken en van links naar rechts te zwaaien en vice versa op de maat als het ware een up tempo nummer? Beetje een mismatch. Waardoor iemand tegen mij zei: “Top Notch, hadden ze hem niet kunnen begeleiden hoe je een show in elkaar zet die eer aandoet aan zijn materiaal?” In die opmerking kon ik me wel vinden.

Wat mij opviel en ik echt te gek vond, was dat het publiek grotendeels Kempi’s teksten meezongen of rapte. Ondertussen verbaasde ik me ook weer over de zes back up rappers c.q. personen op het podium. “Beter dat we naar de andere kleedkamer waren verkast. Zou echt krap zijn geweest met minstens veertien man…”, zei ik tegen Jane Doe die begrijpelijk ja knikte.

Enfin. Het ging natuurlijk allemaal om M.O. & Brakko. Die gaven een soepel een gedegen show. Leuk om te zien. Niet slecht, niet bijzonder maar wel weer een leuke avond gehad. Zie de rest van de foto’s op mijn site.

Auke

Met dank aan:

M.O., Brakko, Jane Doe, Mortier, Micheal en Spliff

Meer foto’s:
www.AukeVanderHoek.com
http://www.aukevanderhoek.com/gallery/index.php?album=music%2FMO_Brakko

Meer informatie:

http://www.myspace.com/moenbrakko
http://www.tiskempi.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kempi

http://www.simplon.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Woensel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijlmermeer_(wijk)

Geen opmerkingen: