zaterdag 21 maart 2009

Eerlijke snorders & kut taxi’s

Aan het eind van de avond is JPK onder te veel invloed van genotmiddelen zodat de verantwoordelijke, maar tevens ook in de wolken zwevende Denis, JPK verbiedt om nog auto te rijden. En daarmee gaat mijn genot om even thuis gebracht te worden met de auto, in rook op.“Nou, dan loop ik wel even naar huis”, zeg ik tegen JPK en bedenk dat ik dan tenminste ook weer fris voel als ik thuis aankom. Ik zelf had maar één biertje en daarna twee koffie op; daarmee in theorie dus niet onder invloed ‘van…’; zoals vrienden weten, rook en blow ik niet. Maar ook zoals zij weten, zal ik gewoonlijk weer genoeg mee hebben ingeademd en een uur in de wind te stinken naar rook. Dus een nachtelijke wandeling is zo slecht nog niet.

“Niks daarvan, ik bel een taxi voor je”, exclameert JPK. Dat wijs ik af: “Veel te duur en onzinnig.”. “Als ik voor veertig euro aan weed op tafel neer kan zetten, dan kan ik ook een taxi betalen.” Tja, JPK belt een taxi en we wachten hem op, op straat.

Van Daniel Goedkoopstraat naar mijn huis in de Edumbe: 4,2 km. Meer dan Euro 10,- kan het niet zijn. Althans, volgens de TCA berekening methode op hun web site is het EURO 13,-. Dat is dus ongeveer omgerekend naar ouderwetse guldens: FL28,-. Toch ook al pittig.

Men zegt dat je niet meer terug mag rekenen naar guldens. Dat zegt men vooral omdat men niet wilt dat jij en ik realiseren hoeveel de kosten omhoog zijn gegaan. Maar niet onze inkomens. Wat dan ook weer de volgende vraag oproept: ‘Wie’ zijn die ‘men’ dan, die niet willen dat jij en ik daar besef van hebben? Enfin, lees mee met het volgende gesprek dat plaats vond:

Zaterdag 3.00 uur ‘s ochtends in de Daniel Goedkoopstraat:
Auke: “Aha, daar is de taxi.”
Chauffeur: “U had gebeld?”
JPK: “Ja. Hoe duur is naar Edumbe?”
Auke: “Echtenstein in de Bijlmer? (Edumbe staat nog niet in de Tom Tom)”
Chauffeur: “Is dat de D, E of de K buurt?”
Auke: “E-Buurt, zoals in de E van Echtenstein.”
Chauffeur: “Oh, ongeveer EURO 26,- tot EURO 28,-”
JPK: “……?”
Auke: “EURO 28,-? Dan wil het volgende even vragen, vroeger (in het gulden tijdperk) was het vanaf het Leidseplein naar de F-Buurt, naast de ArenA, FL 25,- tot FL 30,-. Dat was van centrum Amsterdam naar midden Bijlmer. Dat zou nu in EURO’s dus ongeveer EURO 15,- moeten zijn. En u zegt dat, van waar we nu zijn naar de E-buurt, dus EURO 28,- is? Hoe kan dat? Het is maar vijf kilometer.”
JPK: “Dat is minstens een verdubbeling van viermaal.”
Chauffeur: “Tja, ik weet niet precies waar ik nu ben en dus weet ik niet goed de afstand.”
Auke: “U staat ongeveer naast de Bijlmer Bajes. Plus minus V-I-J-F kilometer van hier naar mijn huis.”
Chauffeur: “Ja, dat zou dan toch ongeveer EURO 28,- worden.”
Auke: “……”
JPK: “……”
Auke: “Nou JPK en beste chauffeur, dat vind ik veel te duur! Ik ga wel lopen en neem een snorder.”
Chauffeur: “……?!?”
JPK: “Haaa! Daar ben ik het helemaal mee eens! Hier heb je het geld voor de taxi en ik zie je morgen.”
Auke: “Zie je morgen, slaap lekker.”
Chauffeur: “…”Met de grootste lol gaan we ieder onze eigen weg. Op een afstand hou ik nog even in de gaten wat de chauffeur doet. Hij blijft er tien minuten verbaast en pissed off naast zijn taxi staan. Nu is het niet een stereotype foute taxi chauffeur in een auto vol met deuken. Het is een nette Mercedes. Chauffeur van gemiddelde leeftijd en ziet er netjes, representatief met stropdas, gekleed uit. Maar toch… Om 03.35 rol ik thuis, helemaal fris, mijn bed in.

Wie zei er nou dat ‘we’ van snorders af willen? Ik in ieder geval niet! Zolang taxi chauffeurs absurde bedragen vragen en moedwillig hun klanten proberen op te lichten, luid mijn devies: fok hen! Ik support de Afrikaanse snorder chauffeurs uit mijn eigen buurt. Voor een zeer schappelijk bedrag prima service tot aan de deur.

Auke

Info:
http://www.tcataxi.nl/
Zuidoost wilt van Snorders Af
http://aukevanderhoek.blogspot.com/2009/02/knipsel-zuidoost-wil-af-van-snorders.html

Geen opmerkingen: