donderdag 19 februari 2009

Gedachtenkronkel: Afghanistan


Als het Rode Leger (Sovjet Unie m.a.w. Rusland) niet instaat is geweest om Afghanistan te bezetten en de lokale macht structuur naar hun hand te zetten. En als verliezer moest afdruipen. Gaat het ons dan wel lukken?

Je weet wel, dat Rode Leger, dat nogal groot was. Echt werkelijk groot. Niet hoefde om te kijken naar een honderd tanks meer of minder. Of paar duizend doden meer of minder. Geen vredesmandaat had maar gewoon een gebiedsuitbreiding wilde zodat de Sovjet Unie een zeehaven kon hebben die niet ‘s winters dicht vroor. Niet op hoefde te letten op de publieke opinie of rekening hoefde te houden met ‘rules of engagement’. Dat leger dus. Kreeg het allemaal niet voor elkaar wat onze Balkenende en zijn voormalige loverboy Bush wel proberen te doen.

Afghanistan bezetten en vrede brengen.

Het mag kennelijk weer helemaal aan mij liggen. Maar waar mis ik in hemelsnaam de clue dat het ‘ons’ wel gaat lukken? Zoals in een krant een mooi citaat stond, een uitspraak van een Afghaan: “Jullie dragen horloges, wij hebben de tijd.” Het zit allemaal in de naam: elke buitenlander die Afghanistan probeert te bezetten zal afgaan.

In vredesnaam, lees eens een geschiedenisboek en haal onze mannen en vrouwen naar huis.


Auke

Geen opmerkingen: