vrijdag 6 februari 2009

Bijlmer Style in actie…


Een gewone dag in de Bijlmer. Het is 'tussen-de-middag' en heb net mijn zoontje opgehaald voor de lunchpauze. Hij loopt achter me als ik zie dat twee jongens van de bovenbouw met elkaar beginnen te vechten op straat. En dan ook 'midden' op straat. Pas toch op, op het overige verkeer! Altijd lullig om te worden aangereden terwijl je net naam staat te maken als een vechters baas. Maar het is ongeveer één tegen vijf. Niet echt eerlijk. Ik stap maar tussen beide, pak ze in de kraag en probeer eerst even te weten te komen waar het allemaal omdraait. De 'G's van 'Gangster' vliegen samen met de termen 'tof' en 'stoer' doen om ieders oren. Dat schiet niet op.

Duidelijk gemaakt dat ik de baas nu ben. Het ene kind bedaard al en heeft begrepen dat als hij niet ophoudt met het vloeken en schreeuwen, zijn kleding zijn laatste zorg zal zijn. Zijn geklaag over de ferme houding van mij in zijn kraag stopt.

Het andere kind om arm ik om te zorgen dat de andere vier kinderen het even niet in hun hoofd halen om door te blijven slaan. En hem zelf het gevoel van veiligheid te geven zodat hij ook de rust heeft om af te koelen. Zijn oogjes spugen vuur van woede.

Zodra hij wat tot rust gekomen is, vertel ik hem dat je nooit moet vechten als je vol van woede bent, je kan dan niet nadenken waardoor je niet goed kan vechten. Het andere kind leg ik op zijn beurt uit dat je niet met allemaal op één moet duiken. Voordat je het weet gebeuren er ongelukken.

Dan roepen ze in koor: “Ja maar u heeft ook een Bijlmer Style trui aan met een Uzi! Jullie vechten ook!”
Duidelijk heb ik even de tijd nodig om te bedenken hoe ik deze uitdaging educatief pedagogisch verantwoord ga beantwoorden. Zorg ik in ieder geval dat het ene jongetje samen met een vriendje veilig zijn weg naar huis kan vervolgen. Het andere kind en zijn groepje leg ik uit dat je soms moet vechten maar voordat je dat moet eerst alle andere oplossingen moet bekijken en proberen. En op te letten op je vrienden die je om je heen bebt. Zij zullen uit vriendschap natuurlijk je helpen maar daardoor kan alles totaal uit proporties raken. En dat het dus wel 'eerlijk' moet verlopen…

Terwijl ik thuis (we wonen naast de school) met Jelle een broodje eet verteld hij: “Vond papa wel stoer. Want de jongens hadden ruzie en 'vechtte'. En dat mag niet”, denk ik na. Hoe dit nou om te buigen dat het geen staartje krijgt 'na school'? En elk probleem is een kans, dus wat is hier de kans? Ik krijg de volgende ingeving: Ze moeten beide een opstel schrijven over wat stoer zijn precies inhoud. En waar de vechtpartij nou om ging volgens hen zelf en volgens de ander.

Terug op school bespreek ik dit idee met de juffen van beide jongens. Ze hebben juist deze week, 'de week van de Vreedzame School', en zeiden daarom diep teleurgesteld te zijn in de beide heertjes. Maar een 'opstel battle' wel een goed idee vinden. Beide jongens gaan er mee akkoord . Wie zal het beste opstel schrijven? Degene die tot de winnaar word gekozen door de juffen krijgt, van mij een Bijlmer Style t-shirt. (voor de ander heb ik er dan ook wel een exemplaar, natuurlijk, het blijven kinderen). Dat vinden beide jongens wel heel erg stoer. En met een glimlach gaan ze weer ieders eigen klas in om vuur te gaan spugen op het papier.

Dealline: zo dadelijk: om drie uur.

Dat is toch wel weer mooi! Deze twee kids aangezet om hun creative kanten aan te wenden voor gebruik in het dagelijks leven. Komt weer overeen met het hele idee achter de Bijlmer Style filosofie. Ikzelf schiet even in paniek, waar haal ik zo gauw twee Bijlmer Style t-shirts vandaan. Met klem zonder afbeeldingen van wapens of weed? Staat zo onhandig op een basisschool…

Uitslag volgt vanmiddag…

Auke VanderHoek

Geen opmerkingen: