maandag 1 december 2008

MC Lyte: Lyte As A Rock


MC Lyte’s debuut album ‘Lyte As A Rock’ kwam uit in 1988. Destijds hadden mijn vrienden en ik de plaat gejat uit de Bullit Records winkel op het Stratumseind, Eindhoven. Op een zolder in Tongelre draaide we het grijs en kapot. Twintig jaar later sta ik bij Classic Material, van Deams en All Star Fresh in de Melkweg, eindelijk eens echt oog in oog met een vrouw waar ik al die tijd tegen op heb gekeken. Haar muziek heeft de tand des tijds doorstaan, en zelf is ze er alleen maar mooier op geworden. Deze show wilde ik niet missen.

Een icoon

MC Lyte is een icoon. Geen discussie mogelijk. Een rolmodel voor alle vrouwlijke rapsters. En voor degene die het willen worden. Een bewijs van ongelijk aan diegene die denken dat vrouwen er niet toe doen. Op het podium kan bijna elke rapper, met klem ook de mannen, van haar leren. Hoe ze de mic vasthoudt: niet met de hele handpalm dat gedeelte vasthouden wat juist het stem geluid moet opvangen. Een mic heeft een handvat, so use it. Ze is duidelijk verstaanbaar door een goede articulatie. Met een geoefende krachtige stem. Haar woorden vloeien uit het swingende lichaam.

Dosis sex appeal

Waar ze op de voorkant van haar debut album als de doorsnee ‘girl-next-door-staat’ en een hete meid links het beeld uitloopt is zijzelf nu uitgegroeid tot een zeer mooie vrouw met een aangename dosis sex appeal. Ze hoeft zich niet te verlagen in schaarse of bewust erotisch getinte kleding om de aandacht op te eisen. Ze is een dame waar ik u tegen zeg en vervolgens gewoon van haar aanwezigheid geniet.

Nederland is niet echt leuk voor haar

In Nederland stond ze op Real Hot R’n’B event met Wu Tang Clan en andere in een lege Kuip. Alleen het veld was redelijk vol. En nog langer geleden als main event in de Brabanthallen voor een bezoekersaantal wat ver onder de honderd bleef. Dat is dus kut. Vrijdag 21 november 2008 in Groningen, aldus Mickey, voor 31 man. Zaterdag 22 november, Amsterdamse Melkweg was ook niet uitverkocht. Aanvangstijd werd naar later verschoven, het publiek kwam langzaam binnen druppelen. Noodgedwongen werd de zaal angekleed met planten, wat inderdaad sfeer bevoordelijk werkte. Goed idee dus, moeten ze vaker doen. En uiteindelijk was de zaal toch nog aardig gevuld. Nederland, met steeds weer een zeer magere opkomst, is niet echt the place to be voor haar. Leuk is anders. Op de vraag van een interviewer hoe het voelt om weer terug te zijn in Amsterdam volgde een politiek correct antwoord. Haar werkelijke gevoel hield ze verborgen.

Makkelijk, luchtig en light

Op het podium schudde ze routine gewijs een aangename show uit de mouw. Met behulp van een live drummer, een dj en een back-up/side kick mc. De hele show is vooral ‘makkelijk, luchtig en light’. Jammer. Het is een mooie vrouw om te zien en een zeer aangename om te horen. Maar ze laat ook zien dat een show van haar nou niet iets is wat ik absoluut niet mag missen. En daarmee zet ze de lage opkomst niet als onverdiend weg.

Almost September

Op het podium promootte ze haar nieuwe project Almost September. “In the US, school starts in September. We’re about to teach what HipHop is all about”, aldus de dame. Refereren aan september als het begin van het najaar, aan ouderdom in het leven, slaat het de spijker ook op de kop als gezegde: wijsheid komt met de jaren. Vanuit die positie in de luwte geeft men dan wijs advies aan de jeugd die dan meestal toch weer bezig is met het wiel uit te vinden. Zal het haar nog lukken om een jong publiek te veroveren? Die graag bij de les blijft en aanwezig is tijdens haar hoorcolleges, wie weet?

In iedergeval waren er heel wat oude schoolgenoten in het publiek te vinden die nu zelf voor de klas kunnen staan. Waaronder L.J. Fresh, als ik haar muziek eens terug zou kunnen vinden… Wat mij het meest bij blijft, twintig jaar naar MC Lyte opgekeken te hebben, was mijn eerste gedachten toen ze dan eindelijk voor me stond op het podium: “Verrek, wat is ze klein!?”

AQ/Auke

Voor meer info:
http://en.wikipedia.org/wiki/MC_Lyte

En natuurlijk even googlen en youtuben…

Geen opmerkingen: