vrijdag 19 december 2008

Broodverkoper


Back Market, Bamenda, Kameroen. Van alles en nog wat loopt de markt, achter de markt, op en af. Onze Mercedes staat geparkeerd met mijn schoonvader achter het stuur. Met zijn driëen zitten Sister Jane, Small Quinta en ik achterin. Small Quinta in het midden. Aunty Quinta, mijn vrouw, zoekt op de markt naar sieraden voor haar broer Donald. De West-Afrikaanse zon staat hoog aan de hemel. Alle ramen staan open. Wij wachten geduldig.

Bread? 1x…

Een broodverkoper, een jonge tiener met twintig broden op het hoofd en één in de hand, loopt naar ons toe. Steekt een brood door het bestuurdersraam en vraagt : “Bread?” Vader maakt met een korte armbeweging duidelijk dat de verkoper niet gewenst is. Dan mijn raam, duwt hetzelfde brood door het raam en vraagt: “Bread?” Ik antwoord beleefd: “No, thanks.” Hij steekt het brood verder naar binnen. “No!”, antwoordt Small Quinta. Wringt zo goed mogelijk als het gaat zijn hele arm naar binnen, zonder de balans van de twintig broden op zijn hoofd te verliezen, en herhaalt zijn vraag aan Sister Jane: “No!”, antwoordt ze.

Bread? 2x…

De verkoper loopt weg van onze zijde van de auto. Met enige waardering zeg ik: “At least he doesn’t give up that easily.” Om aan de andere zijde zich door het rechter voorraam te wringen. Hetzelfde brood, dezelfde vraag gevolgd door dezelfde armbeweging van mijn schoonvader. Het rechter achterraam. “Bread?” “No.”, antwoordt Sister Jane. Gevolgd door het voorspelbare antwoord van Small Quinta: “No.” Zijn hele arm strekt zich over de achterbank. Uit nieuwsgierigheid stel ik hem de vraag: “If I don’t want your bread from the left side of the car, what makes you think I would like it from the right side of the car?” Onbegrijpend kijkt hij me aan en herhaalt zijn vraag: “Bread?” “No.”


AQ/Auke

Geen opmerkingen: