dinsdag 11 november 2008

Bijlmer Style's Robert Coblijn: "Nu neem ik het woord", interview

Op een bijeenkomst over hoe het gat tussen Amsterdam Centrum en de Bijlmer te overbruggen staat vanuit het publiek een man op. Zwarte hoodie, tatoeages op de bovenhanden: "Nu neem ik het woord even", onderbreekt hij met charisma de monoloog van de regerende klasse. "Waarom zouden we naar de grachtengordel willen komen? Willen jullie naar Zuidoost komen?" Een direct antwoord blijft uit. Maak kennis met Robert Coblijn, meneer Bijlmer Style.

Aan het eind van de maand komt de derde verzamel cd van Bijlmer Style uit: Het Ondergronds Koninkrijk, met o.a. M.O. & Brakko, Nina, MC Fit, Kiddo Cee, Don GG, Darkside en Vaderloze Troepe. De man en zijn missie: De Bijlmer terug te brengen in the game. “Onder andere.”

Mijn eigen shit creëren

De T-shirts, truien en stickers met de tekst Bijlmer Style groeien in populariteit onder de jeugd en volwassenen die zich identificeren met de term. Met zijn Bijlmer Style concept weet Robert Coblijn bij velen de juiste snaar te raken. Wat drijft deze man? Geboren, getogen en nog steeds wonend in de Bijlmer hoogbouw is de jonge dertiger de spil van het geheel. “Sowieso houd ik van goede muziek.” Maar het waren de West Coast en Eazy-E die hem inspireerden. Met Ruthless Records zette Eazy specifiek Compton op de kaart. In een eerder interview: “Ik hou van de trots die ze hadden op hun buurt. Ik voelde die shit. Wist ook dat het iets van daar is en dat kun je niet hierheen kopiëren. Zou je ook niet moeten willen. Maar mijn eigen buurt, mijn eigen shit creëren. Het is toch die broederschap, dat gemeenschappelijke dat je hebt, om ‘dat’ te promoten.” De liefdes voor de Bijlmer en hiphop voegde hij samen en bedacht Bijlmer Style. Zijn energie en persoonlijkheid zorgden voor een samenklontering van gelijkgezinden die die liefde voor de Bijlmer en hiphop delen.

Er is zoveel talent

"De stichting heeft als doel een platform te zijn voor het ontdekken, ontwikkelen en promoten van creatief talent in Amsterdam Zuid-Oost. Hiermee willen we een broedplaats creëren en meehelpen aan de opbouw van een creatieve industrie in de Bijlmer." Muzikanten, videomakers, fotografen, journalisten, producers en vormgevers.. ze weerspiegelen en verwoorden de liefde en de haat die ze hebben. "Bijlmer is de plek waar ze wonen, leven en waar ze van houden. Hun doen en laten vormt de Style. Anders zou ik ook niet weten te omschrijven wat de stijl is. Het is net zoals de wijk. Te divers om even te omschrijven." Die diversiteit in samenstelling moet ook verder naar voren komen in de toekomst. "Ik wil er ook spoken word en dergelijke in gaan betrekken. Er is zoveel talent."

Hoe zeg je dat?

Het stadsdeel kent meer dan 90.000 inwoners en 180 nationaliteiten. Groter dus dan een gemiddelde provincie stad. En toch ontbreekt het aan concerten van normale omvang op hiphop gebied en een tastbare structuur. "Hoe zeg je dat? Het is dat men niet weet hoe de hele game in elkaar zit om de mogelijkheden te benutten. Als iemand de spelregels niet kent, kan diegene ook niet meespelen. Er zijn heel veel artiesten hier, maar de ontwikkeling van de scene zou een stuk sneller gaan als iedereen wist waar de focus moet liggen.” Met het in de kijker spelen van de diverse artiesten vervult Bijlmer Style dus een voorbeeld voor andere artiesten. "Het is een ontwikkeling, het is niet gisteren begonnen. Er zijn artiesten die het wel weten. Kijk naar M.O. & Brakko, die focussen echt op een goede show. Zij hebben het door. En weten dan een goed product neer te zetten. Zij zijn een goed voorbeeld. Of zoals Rotjoch met 101Barz, de grootste hiphop show in Nederland. Omdat hij daar zijn focus ook echt op heeft gelegd."

Het is geen fokking kinderfeestje

Wat ontbreekt er concreet in Zuidoost? "Er mist een plek waar hiphop thuis is, buiten de jongerencentra om. Het is geen fokking kinderfeestje waar we heen gaan! Ik wil ook niet meer in een jongerencentrum gaan hangen. Vroeger leefde hiphop hier echt; zoals in de manifestatiezaal in Ganzenhoef. En de Bonte Kraai bijvoorbeeld. Daar hadden ze hiphopfeesten. Traden Funky Fresh, Colt 45, Darkside en zo op. Ik was toen 13 jaar..." Ondertussen neemt hij nog een trek van zijn joint en graaft hij wat dieper in zijn geheugen. "Daar! Daar is het zaadje voor Bijlmer Style geplant", vertelt Robert. "Zonder al die betutteling die er nu in de jongerencentra heerst. Die feesten zijn verdwenen, er ontstond een gat.. Het was soms wel iets te vrij.. Er waren wapens binnen, laten we het daar op houden."

Onze eigen 'ik' neerzetten

Een gat in de voorziening. "Daar moet dus verandering in komen! Daarom is Bijlmer Style van belang!", vertelt hij vol vuur, waarna hij rustig vervolgt: "Ik ben ermee bezig. Onder meer, het is niet mijn enige focus. Er moet dus een eigen avond komen waar mensen uit de buurt in de buurt heen komen. Elkaar ontmoeten en plezier hebben. Onze eigen mensen, onze eigen 'ik' neerzetten. De Bijlmer ontbreekt helemaal in de scene, daar moeten we tussen staan. Veel prominenter in de game! Dat is dus ook een kwestie van de spelregels kennen. Een probleem van Amsterdammers is dat ze vaak niet door hebben hoe groot hiphop in de rest van het land is."

Ik maak de balans op

De eerste release was geheel zelf gemaakt, gebrand en geprint. "Verkocht vanuit de rugzak op straat." De tweede release, De Straten Van Zuidoost, lag al in diverse winkels en werd genomineerd voor "Beste Mixtape 2007" bij de Urban Awards (BNN, Juize.FM en Fun X) en voor de Gouden Greep (Lijn5.com, 3voor12 en State Magazine). "Er zit een stijgende lijn in de ontwikkeling. Ik zie artiesten beter worden, dat is mijn motivatie om door te gaan. Als het bergafwaarts zou gaan zou ik ermee ophouden." De artiesten voor de cd worden door Robert zelf geselecteerd. "De nummers moeten bangers zijn. Ik maak de balans op met de bedoeling dat het geheel samensmelt. Als daarbij een nummer niet past, wordt het geschrapt."

Wat hier allemaal ondergronds afspeelt!

Voor het komende album Het Ondergronds Koninkrijk heeft een groot aantal mensen de schouders onder het project gezet. Een grote diversiteit aan creatieve disciplines en in leeftijd. "De jongste is Renna, 15 jaar oud. De oudste zit al tegen de veertig aan… laat maar even weg dat de discussie nog gaande is wie daadwerkelijk de oudste is,” aldus de dertiger. “Het Ondergronds Koninkrijk, dat staat voor de hiphop scene in Zuidoost. Er is hier geen mainstream, het is allemaal underground shit. En laten we eerlijk zijn, wat hier allemaal ondergronds afspeelt! Het meest onschuldige zijn nog wel de snorders (illegale taxi's, red.)" En daarbij duidt hij met enige bewondering de Bijlmer: "Het is ook een soort koninkrijk. Het is echt een unieke plek op aarde. Ik ken geen andere plek, vooral in Nederland, die dezelfde sfeer heeft… Er was eens een vrouw die vroeg waarom ik die kakkerlakken afbeeld op mijn t-shirts. Ik zei: "Als je ooit eens in de Bijlmer gewoond hebt dan weet je dat gewoon: Iedereen heeft huisdieren. Tegen wil en dank." En hij schiet even in de lach als hij het weer voor zich ziet.

Pompen de beats en vloeien de woorden

In de Killing Skills studio in het voormalige Volkskrant gebouw (Wibautstraat, Amsterdam Oost) wordt er gewerkt aan het afmixen van de cd. Dret en M.O. leggen nog even wat lyrics vast. Mocht Robert de uitgever zijn en de muzikanten de journalisten die verslag doen wat er gebeurt in Het Ondergronds Koninkrijk, dan hadden ze geen meer illustratieve omgeving kunnen kiezen. Vier decennia lang was de omgeving van het Wibautstation het hart van vrije meningsuiting en persvrijheid in het Koninkrijk Der Nederlanden. Hier werden de dagbladen Trouw, Het Parool, Financieel Dagblad, NRC-Handelsblad en de Volkskrant gemaakt. Het nieuws vanuit de hele wereld en het land werd hier verzameld, geselecteerd en in begrijpelijke bewoording doorgegeven. ‘s Nachts stampten de drukpersen om het volk te informeren zodat zij zelfstandig een beargumenteerde mening kon vormen over de stand van zaken in de wereld. Nu pompen de beats en vloeien de woorden niet op het papier maar op de harddisk, om uiteindelijk via cd en internet het land in te gaan.

Allemaal wat vertraging

De volgende editie: Het Ondergronds Koninkrijk met o.a. M.O. & Brakko, Nina, MC Fit, Kiddo Cee, Don GG, Darkside en Vaderloze Troepe. Op zaterdag 11 oktober was er een CD release party in de No Limit, Ganzenhoef, Zuidoost. Maar er is nog geen CD. “Ja, het heeft allemaal wat vertraging opgelopen. Dan wordt er dit weer geschrapt, dat weer toegevoegd. Beschouw de release parties als een warmhouder voor de cd."


De Bijlmer heeft wat te zeggen


“Waar kijk ik echt naar uit met dit album? De release is een belangrijke stap. We hebben lawaai gemaakt. Er wordt van ons, Bijlmer Style en alle artiesten de we vertegenwoordigen, iets verwacht. Het is de volgende stap in het claimen waar we recht op hebben. De Bijlmer heeft wat te zeggen. Ik ben zeer benieuwd hoe het wordt ontvangen. Om te horen wat mensen ervan vinden. Geld verdienen met de verkoop van cd’s? Dat gaat niet meer, het draait om optredens en merchandise. Die dingen die niet te kopiëren of te downloaden zijn. De cd is nog wel een zeer belangrijk visitekaartje. Geld verdienen in de muziek… het blijft een hossel."

Gepubliceerd op www.StateMagazine.nl Tekst en beeld door AQ/Auke van der Hoek, 5Nov08

Geen opmerkingen: